50 millioner kroner vekk i Petterøe-pyramide

I USA fant to av Norges tidligere pyramidetopper sammen for nye eventyr. Nå er titalls millioner kroner vekk i Towah-systemet, mens kundene lurer på hvor pengene deres har blitt av.

PROBLEMENE TÅRNER SEG OPP: Towah-toppen Tor Anders Petterøe (59) på vei inn i konkursboet til Towah Norge AS i Agentgaten i Fredrikstad.   Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PROBLEMENE TÅRNER SEG OPP: Towah-toppen Tor Anders Petterøe (59) på vei inn i konkursboet til Towah Norge AS i Agentgaten i Fredrikstad. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke skrev Dagbladet om konkursen i Towah Norge AS, et av selskapene i Towah-systemet. Towah har levert betalingsløsninger for en rekke pyramideselskaper verden over.

Nå kan Dagbladet avsløre at nye problemer tårner seg opp i Towah: Tusenvis av kunder har i flere måneder vært ute av stand til å få ut penger fra sine Towah-kontoer.

50 millioner Da den pyramide-dømte trønderen Frode Jørgensen (41) skulle starte nettverksselskapet Bidify i USA, fikk han med seg pyramidekongen Tor Anders Petterøe (59) fra Fredrikstad.

Petterøe og selskapet hans Towah, skulle stå for betalingsløsningene - kundene fikk en Towah-konto, og et Towah-kort, et såkalt forhåndsbetalt Mastercard. Via Towah skulle kundene kunne føre penger inn og ut av Bidify og andre såkalte MLM-selskaper.

Nå får både Bidify og Towah et skred av klager fra sinte kunder over hele verden. Gjennom flere måneder har det vært umulig å få penger ut av Towah-kontoene.

Towah Norway AS, som holdt til i Fredrikstad og drevet support for kortkundene, ble slått konkurs i juli.

Bidify og Bidify-kundenes penger - anslått til i overkant av seks millioner euro - rundt 50-millioner kroner - er borte i Towah-systemet.

- Én pott Dagbladet har hørt et opptak av det som skal være en telefonkonferanse gjenomført i april, mellom to representanter for Bidify, Frode Jørgensen og islendingen Laurus Palmi Magnusson, og to representanter for Towah, Tor Anders Petterøe og Harald Ekker.

Dagbladet gjengir sentrale deler av innholdet, slik der er blitt framlagt Samtalen foregikk på engelsk, men er oversatt av Dagbladet:

Under opptaket beklager Petterøe at Bidify-kundene ikke får pengene sine, men advarer Bidify mot å gå til rettssak.

- Tar dere dette til retten vil begge selskapene dø, sier Petterøe.

Han bekrefter også at ingen i verden med et Towah-kort er i stand til å bruke det.

Petterøe hevder at store summer blir holdt tilbake av bankene der Towah har sine penger, blant annet på grunn av mistanke om at de kommer fra pyramidespill. Men det går også fram at pengene kundene setter inn, ikke blir holdt på separate kontoer.

Magnusson: - Er det sånn at dette er en stor pott som dere kan bruke som dere vil? Hvor er pengene? Det kommer penger inn i banken fra alle slags mennesker. Kan dere røre disse pengene? Er det lov?

Petterøe: - Ja, pengene som kommer inn kan oppbevares i en holding-konto. Det kan være i en pott.

Magnusson: - Jeg trodde Towah ikke kunne røre disse pengene?

Petterøe: - Når det gjelder å separere disse kontoene fra hverandre, har det ikke blitt gjort. Det har ikke blitt separert, sier Petterøe.

Magnusson: - Det betyr jo at pengene dere sier dere har stående ikke er våre penger, det er alle slags penger.

Petterøe sier at Towah på tidspunktet opptaket ble gjort leverte betalingsløsninger for «15-16» MLM-selskaper.

I samtalen går det fram, fra Petterøes egen utlegning, at Towah skylder Bidify rundt 4,4 millioner euro, og skylder Bidify-kundene rundt 2 millioner euro. Petterøe understreker at dette er estimerte tall.

TILHOLD I SPANIA: Toe Anders Petterøe (59) ankom konkursboet i en spanskregistrert Mercedes ML63 AMG. Med sine 525 hestekrefter koster farkosten fra to millioner kroner i Norge - før ekstrautstyr. Pettterøe hevder han ikke selv eier bilen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TILHOLD I SPANIA: Toe Anders Petterøe (59) ankom konkursboet i en spanskregistrert Mercedes ML63 AMG. Med sine 525 hestekrefter koster farkosten fra to millioner kroner i Norge - før ekstrautstyr. Pettterøe hevder han ikke selv eier bilen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

I samtalen sier Petterøe at problemene bør være løst innen «8-10 uker» - altså i juni-juli. Bidify-topp Frode Jørgensen hevder at de fortsatt ikke har sett noe til Towah pengene.

- I Kina De fleste Bidify-kundene er fra USA. Under telefonkonferansen hevder Petterøe at pengene til Bidify-kundene står låst i en bank i Kina.

I Kina har Towah samarbeid med et annet pyramideselskap - Unaico - som blant annet nordmennene Rune Evensen og Jarle Thorsen er involvert i.

- Vi vet at de har holdt på i Kina. Men vi har ikke fått noen dokumentasjon som kan bevise at de har pengene i Kina. Jeg har aldri hørt om en bank som låser penger. Skjer det har de en dokumentasjon på at pengene er låst. Noen slik dokumentasjon har vi ikke fått. Vi har gitt dem mange mange måneder til å komme med denne dokumentasjonen, sier Frode Jørgensen.

- Vi oppfatter at Towah har fått pengene inn i en stor pengesekk som de har brukt som de vil, sier Jørgensen.

Forbereder søksmål Ifølge Jørgensen forbereder Bidify nå søksmål mot Towah.

- Vi har jobbet med advokaten vår på Island som har holdt på nå i seks måneder med å bygge opp en case mot Towah.

Den islandske advokaten Sveinn Jonatansson representerer Bidify i striden med Towah. Advokaten sier at det har vært «et skred av klager» mot Bidify og Towah fra frustrerte kunder.

- Towah innrømmer at de etablerte kontoer for tusenvis av klienter. Men det mangler mye penger. Denne skal alltid være i balanse til å betale alle kunder, selv om de kommer samtidig og ber om sine penger. Når disse pengene ikke er tilgjengelige, forteller det oss at noe er alvorlig galt, sier Jonatansson.

- Hvis pengene ikke lenger er på konto, må de ha blitt brukt av Towah, ettersom ingen andre har tilgang på disse kontoene. Towah har ikke gitt noen akseptabel forklaring på situasjonen, og fram til vi får en slik forklaring må vi anta at Towah har utbetalt disse pengene til seg selv eller andre. Det er ulovlig, så vidt jeg kan se, sier Jonatansson.

Han sier at Bidify har et «ubestridt krav» hos Towah på rundt 4,5 millioner euro.

BROKET HISTORIE: Towah har vært tilknyttet en rekke pyramideselskaper i løpet av de siste åtte årene. I 2005 skulle de gjøre det mulig å få penger ut av gigantpyramiden WGI. På adressen til Towah Entertainment i London, fant Dagbladet i 2005 advokatfirmaet SLC Registrar, mens Towah Entertainment, bare eksisterte i et skap på kontoret. Foto: Keith Hammett /  Dagbladet
BROKET HISTORIE: Towah har vært tilknyttet en rekke pyramideselskaper i løpet av de siste åtte årene. I 2005 skulle de gjøre det mulig å få penger ut av gigantpyramiden WGI. På adressen til Towah Entertainment i London, fant Dagbladet i 2005 advokatfirmaet SLC Registrar, mens Towah Entertainment, bare eksisterte i et skap på kontoret. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer

- I tillegg kommer klientkontoene. Der vet vi ikke hvor mye det burde være men det var tusenvis av kontoer.

Petterøe har selv estimert at Bidify-kundene har rundt to millioner euro til gode hos Towah.

Bransje under angrep Tjenesten Bidify, er en såkalt «penny auction» der man byr på gjenstander som er til salgs. For hvert bud belastes man et lite gebyr. Bransjen er nå under angrep i USA, og de amerikanske finansmyndighetene, US Security Exchange Commission (SEC), har det siste året stengt flere penny auction sider som er avslørt som ponzi-pyramider.

Bidify-topp Frode Jørgensen er tidligere dømt til fengsel i to år og seks måneder i Trondheim tingrett for å ha drevet Ponzi-svindelen Plexpay.

Plexpay lovet investorene en avkastning på eventyrlige tre prosent per bankdag, og hadde nærmere 17000 medlemmer før den kollapset.

Saken ble anket til høyesterett, men ankene ble forkastet i desember 2009.

Jørgensen ble også beordret å stanse sin virksomhet av amerikanske myndigheter.

Men Bidify er ingen ponzi-svindel, forsikrer Jørgensen.

Flytter til Europa - Neida. Vi har en av de beste advokatene i USA som nå sørger for at vi gjør alt riktig, sier Jørgensen. 

- Det blir et kjempetrøkk på oss fordi Zeek rewards ble stengt ned for å være en ponzi-svindel i fjor sommer. Det får dramatiske konsekvenser for oss, fordi vi blir sammenlignet med dem. Men vi har klare skiller, og det er grunnen til at vi fortsatt er her, og de ikke, sier Jørgensen. 

Nå flytter Bidify driften av virksomheten til Europa og bytter navn til MyCenterbid.

FORBEREDER SAK: Trønderen Frode Jørgensen, som tidligere er dømt for brudd på lotteriloven i Norge, er blant toppene i nettverksselskapet Bidify. Nå forbereder Bidify sak for å få penger ut av Towah-systemet.
FORBEREDER SAK: Trønderen Frode Jørgensen, som tidligere er dømt for brudd på lotteriloven i Norge, er blant toppene i nettverksselskapet Bidify. Nå forbereder Bidify sak for å få penger ut av Towah-systemet. Vis mer

Men det har ikke med den amerikanske klappjakten på ponzi-pyramider å gjøre, ifølge Jørgensen.

- Det er mer naturlig for oss å være i Europa. Alle oss som jobber med management i selskapet er europeere, sier Jørgensen.