- 50 millioner mennesker kan dø

En ny pandemi er uunngåelig, mener Storbritannia. Norske myndigheter er enige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag publiserte det britiske Overhuset en rapport som hevder at en ny, verdensomspennende pandemi er uunngåelig.

- Vi beregner at den neste pandemien vil ta livet at mellom to millioner og femti millioner mennesker verden om, og mellom 50 000 og 75 000 i Storbritannia. De sosioøkonomiske konsekvensene vil bli massive, heter det i rapporten. Det melder Times Online.

Overhuset etterlyser bedre tiltak for å overvåke spredningen av nye dyresykdommer og for å kartlegge utbrudd av nye infeksjoner i fattige land. De kritiserer særlig Verdens helseorganisasjon (WHO), og krever at FN-organisasjonen reformeres.

- Tatt i betraktning at vår globale helse er truet av nye infeksjonssykdommer, så er det siste vi trenger en dysfunksjonell organisasjonsstruktur innen verdens fremste, retningsgivende overvåkningsinstitusjon, står det videre i rapporten, melder the Independent.

- Et rimelig anslag 

Også norske myndigheter mener at en pandemi er uunngåelig.

- Vi tror jo det vil komme en ny pandemi. Det kommer som regel et par-tre hvert århundre, og det er ingenting som tilsier at det ikke vil komme igjen, sier Bjørn Guldvog, fungerende direktør i Helsetilsynet til Dagbladet.no.

Han tror britenes estimat på mellom to og femti millioner døde er «et rimelig anslag».

FRYKTER PANDEMI: Det er stor grunn til å tro at en pandemi vil ramme oss igjen. I Indonesia, landet som er hardest rammet av fugleinfluensa, øver helsemyndighetene seg på å begrense nye utbrudd. Mange frykter likevel at H5N1 vil utvikle seg til en ny, verdensomspennende epidemi. Foto: SONNY TUMBELAKA/AFP PHOTO/SCANPIX
FRYKTER PANDEMI: Det er stor grunn til å tro at en pandemi vil ramme oss igjen. I Indonesia, landet som er hardest rammet av fugleinfluensa, øver helsemyndighetene seg på å begrense nye utbrudd. Mange frykter likevel at H5N1 vil utvikle seg til en ny, verdensomspennende epidemi. Foto: SONNY TUMBELAKA/AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

- Hvis man tar i betrakning det verste scenariet i forrige århundre, spanskesyken, så døde 40 millioner mennesker i verden, hvorav 15 000 i Norge, opplyser Guldvog. 

- Pandemier vanlige

- Folk bør være oppmerksom på at vi ikke er kommet så langt i vår utvikling at vi kan lene oss tilbake i stolen og stole på at staten tar seg at hindring av smittespredning. Vi er stadig utsatt for nye «invasjoner», sier Sølvi Sogner, professor emeritus i historie ved Universitetet i Oslo.

- Det er klart at man må være veldig forsiktig med å spå. Men vi har historisk erfaring med at det har kommet pest og kolera med jevne mellomrom, sier Sogne til Dagbladet.no.

- Den siste, store pandemien i Norge var spanskesyken. I tillegg kommer det influensaepidemier hvert år. Disse endrer seg så raskt at vi trenger en ny vaksine hvert år, opplyser dr.philos i sykdomshistoire Ole Georg Moseng.

- Moderne kommunikasjon spiller en stor rolle. Hvis det første bryter ut en epidemi, så er det en stor sjanse for at det sprer seg. Spanskesyken ble spredd ble dampbåten. I dag har vi fly, sier Moseng.

Nye vaksiner i Norge

Han ser likevel ingen grunn til at nordmenn bør bekymre seg for en kommende pandemi.

- 50 millioner mennesker kan dø

- Samtidig som det er økt mobilitet i verden, har vi også større muligheter for å begrense pandemier, ettersom vi har større kunnskap om hvordan smitte spres. Karantene og reiseforbud kan forhindre at smitten kommer til Norge. Hvis man er tidlig ute, kan slike tiltak ha stor effekt. Jeg tror derfor ikke vi vil se en ny, dødbringende pandemi igjen, ihvertfall ikke i den vestlige verden, sier Moseng.

Han får delvis støtte av Guldvog, som understreker at i motsetning til tidligere tider er Norge nå godt rustet i kampen mot en eventuell pandemi.

- Vi  har bedre helse, bedre helsevesen, antivirale medisiner, og vi har mulighet for å produsere en vaksine dersom vi kommer tidlig nok til, sier han til Dagbladet.no.

Den første juli i år inngikk også norske myndigheter en ny avtale om levering av inntil 9,4 millioner vaksinedoser for full immunisering av den norske befolkningen i tilfelle av en influensaepidemi.

-Pandemisk influensa er en hovedutfordring for norsk helseberedskap, og derfor er jeg tilfreds med at vi har fått på plass en ny avtale som sikrer den norske befolkningen vaksine ved en pandemi, sa den nye helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen i en pressemelding tidligere denne måneden.

- SANNSYNLIG MED NY PANDEMI: Tror Bjørn Guldvog i Folkehelsedirektoratet. Han understreker imidlertid at Norge er bedre rustet enn tidligere mot en eventuell pandemi.
- PANDEMISK INFLUENSA ER EN HOVEDUTFORDRING FOR NORSK HELSEVESEN, SIER HELSE-HANSSEN: Nå har myndighetene fornyet avtalen med legemiddelselskapet GlaxoSmithKline om vaksiner til den norske befolkningen.