50 millioner til kreftstudie

Den nasjonale kreftstudien Impress Norway får 50 millioner kroner. Den skal ta for seg pasienter som har fullført standardbehandling.

KREFTSTUDIE: Ingrid Stenstadvold Rosser generalsekretær i Kreftforeningen. Foto: Lise Åserud / NTB
KREFTSTUDIE: Ingrid Stenstadvold Rosser generalsekretær i Kreftforeningen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Studien skal ledes av Oslo universitetssykehus (OUS) og starter på nyåret i 2021. Prosjektet vil gi norske pasienter tilgang på persontilpasset medisin, skriver VG.

Studien er den største vi har hatt innen kreft her i Norge, opplyser professor og kreftlege Åslaug Helland, som er leder for studien. 15 sykehus er med.

Gjelder alle diagnoser

– Denne studien er åpen for alle norske kreftpasienter som har fått standard behandling. Det gjelder alle kreftdiagnoser, sier Helland.

Fra før har Kreftforeningen gått inn med 16 millioner kroner.

– Dette er helt fantastisk! Støtte til Impress innebærer at flere i hele Norge får tilgang til kreftbehandling av topp kvalitet. Det igjen kan bety at mange flere vil overleve kreft og leve lenger med sin kreftsykdom, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen til VG.

AMBISIØST: Romfartøyet «Chang’e 5» sitt mål er å hente månestein, noe som ikke er blitt gjort på fire tiår. Video: AP. Reporter: Agusta Magnusdottir Vis mer

Ett av sju prosjekter

Impress Norway er ett av flere prosjekter som ble tildelt penger mandag. I alt ble det delt ut 134 millioner fra Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten (Klinbeforsk), opplyser Helse sør-øst i en pressemelding.

– Impress Norway vil gjennomføres i samarbeid med tilsvarende internasjonale studier for deling av resultater, og studien vil være av stor betydning for kompetansebygging innen presisjonsmedisin og individtilpasset behandling i hele Norge, sier Jan Frich, viseadministrerende direktør i Helse sør-øst.

I tillegg til to andre prosjekter ved Oslo universitetssykehus får også prosjekter ved St. Olavs hospital, Sørlandet sykehus og Helse Bergen penger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer