SKATTEPARADIS: Bankene i Liechtenstein er viden brukt av utlendinger - ofte med formuer de ønsker å skjule for sine egne skattemyndigheter. Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS/SCANPIX
SKATTEPARADIS: Bankene i Liechtenstein er viden brukt av utlendinger - ofte med formuer de ønsker å skjule for sine egne skattemyndigheter. Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS/SCANPIXVis mer

50 nordmenns kontoer i Liechtenstein granskes

Flere titalls millioner skjult.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skatteetaten gransker nå 50 nordmenn med hemmelige bankkontoer i skatteparadiset Liechtenstein. Flere av nordmennene har skjult formuer på mange titall millioner kroner.

- Vi arbeider med 50 saker. Jeg har ingen total oversikt over hvor mye penger det dreier seg om totalt, men flere enkeltsaker kommer opp i 40-50 millioner kroner, sier avdelingsdirektør Tone Kaarbø i Skattedirektoratet til NTB.

Opplysningene om kontoene og deres eiere har skattemyndighetene mottatt gjennom ulike avtaler Norge har med andre land om utveksling av skatteinformasjon.

Det som er klart, er at angrende syndere som blir knepet med skjult formue i Liechtenstein, ikke får muligheten til skatteamnesti.

- Det er ikke snakk om å gi dem skatteamnesti når det er vi som går ut og kontrollerer dem. Det er bare dem som frivillig gir opplysninger til skatteetaten om uoppgitte formuer, som kan få skatteamnesti, sier Kaarbø.

Skattesnyterne som blir knepet i å skjule formuer i utlandet, kan belage seg på å få etterberegnet inntektsskatt og formuesskatt på det unndratte beløpet for ti år bakover. I tillegg legges det på inntil 60 prosent tilleggsskatt pluss renter. I grove tilfeller er det aktuelt med politianmeldelse.

De siste årene har Skatteetaten oppfordret nordmenn til frivillig å opplyse om skjult inntekt og formue i utlandet. Kaarbø forteller at om lag 130 skattytere henvendte seg til skatteetaten i fjor for å få ordnet opp i forholdene sine.

Liechtenstein-saken ble kjent i februar i fjor, da det kom fram at myndigheter i flere land hadde fått informasjon om formuer som er gjemt unna i banker i Liechtenstein.

(NTB)