50 nye røyke-saker

TRONDHEIM: Robert Lund tapte mot Tiedemanns Tobaksfabrik, men tobakkskrigen er ikke over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et femtitall saker venter på å komme for retten. Etter hva Dagbladet kjenner til, vil det allerede om få dager bli tatt ut forliksklage i en annen røykesak.

En 55 år gammel kvinne fra Vestfold saksøker Asbjørnsen Tobakksfabrikk fordi hun har fått lungekreft etter å ha røykt «Eventyrblanding» siden 14-årsalderen.

- Hun fikk diagnosen i 1999, og har gjennomgått operasjoner i år. Det er ennå ikke klart hvordan det vil gå med henne, sier advokat Edmund Asbøll, som vil føre også denne røykesaken.

Full krig

Asbøll ser ingen grunn til å avblåse tobakkskrigen som følge av nederlaget i Orkdal herredsrett.

- Du kan tape et slag, og likevel vinne krigen. Tida arbeider for disse sakene, sier Asbøll. Han viser til at man i USA tapte slike saker i mange år, inntil det ble satt søkelyset på avhengighet. Da begynte man å vinne.

- Allment kjent

Tiedemanns Tobaksfabrik er frifunnet for erstatningsansvar for lungekreften Robert Lund ble påført som følge av mer enn 40 års røyking. Orkdal herredsrett har kommet til at det i alle fall fra 1960-årene var allment kjent at røyking er helseskadelig. Sorenskriver John Egil Bergem skriver at det ikke er mulig å si at avhengigheten av tobakk er så sterk at den fratar røykeren et valg.