50 prosent flere gruppe-voldtekt-anmeldelser

18 anmeldelser hittil i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet presenterte i ettermiddag tallene for antall anmeldte lovbrudd og politiets straffesaksbehandling for første halvår 2007.

Se alle tallene her.

Justisminister Knut Storberget og Ingelin Killengreen, direktør i politidirektoratet, la fram tallene på en pressekonferanse i Oslo i dag.

Statistikken viser blant annet at antallet anmeldelser for gruppevoldtekter, etter straffelovens § 192,3, har økt med 50 prosent fra i fjor.

Hittil i år har politiet tatt i mot 18 anmeldelser i slike saker, mot 12 i fjor. I forhold til 2003 er det en økning på 38,5 prosent.

Voldtekter etter straffelovens § 192,1 og § 192,2 har økt med 6,3 prosent, med 425 saker i år, mot 400 på samme tidspunkt i fjor.

- Voldtekter har vært et problem i år og antall anmeldelser har økt. Vi har gått inn for å se hva som skjuler seg bak tallene etter voldtektsbølgen. Hva dreier det seg om? sier politidirektør Ingelin Killengreen.

- Så langt ser vi at 20 prosent av voldtektene og voldtektsforsøkene er tilfeller der offer og gjerningsmann ikke kjenner hverandre, mens de kjenner hverandre i resten av tilfellene. 11 prosent av anmeldelsene er etter overfallsvoldtekter, sier Killengreen. 

Samlet har politiet mottatt 1804 anmeldelser for seksualforbrytelser i år, mot 1748 første halvår i fjor, noe som tilsvarer en økning på 3,2 prosent.

NY STATISTIKK: Justisminister Knut Storberget legger fram ny krimstatistikk før han går ut i ferie. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
NY STATISTIKK: Justisminister Knut Storberget legger fram ny krimstatistikk før han går ut i ferie. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Justisminister Knut Storberget er bekymret for mørketallene i statistikken.

- Disse tallene sier ikke noe om hele kriminialitetsbildet. Dette er antall anmeldelser til politiet og ikke faktiske saker. Dessverre er det trolig store mørketall, sier justisministeren.

Storberget har tidligere sagt til Dagbladet at voldtekter er et personlig ragnarok.

Dagbladet har den siste tida satt fokus på voldtektene. I kommentaren NEI ER NEI skrev redaktør Anne Aasheim: Vi aksepterer ikke domsslutningene i kjølvannet av voldtektene som rammer 70 kvinner hver helg. Vi forlanger respekt og troverdighet.

50 prosent flere gruppe-voldtekt-anmeldelser