- 50 prosent sjanse for rentekutt etter sommeren

Rentebeslutningen overrasket ikke, men nå kan det bli rentekutt etter sommeren, tror sjeføkonom Øystein Dørum i DNB.

TROR PÅ RENTEKUTT: Sjefsøkonom i DNB, Øystein Dørum, tror det kan komme rentekutt før nyttår. Foto BAST/IDA VON HANNO Dagbladet
TROR PÅ RENTEKUTT: Sjefsøkonom i DNB, Øystein Dørum, tror det kan komme rentekutt før nyttår. Foto BAST/IDA VON HANNO DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Norges Bank holdt renten uendret på 1,5 prosent på dagens rentemøte. På pressekonferansen kom det frem at ingen andre alternativer ble diskutert på møtet.

Norges Bank nedjusterte i tillegg rentebanen med nesten 50 basispunkter ved årsskiftet 2013/2014.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB mener det betyr at det er 50 prosent sannsynlighet for at det kommer et rentekutt i september og at forventet renteøkning er skjøvet ut i tid.

Det er i tråd med sjeføkonom Jan L. Andreassens anbefalinger, men han ville hatt et rentekutt allerede i dag og et nytt over sommeren.

Lave renter enda lengre Han mener det er like sannsynlig at renten blir satt ned i løpet av høsten, som at den blir holdt uendret:

- Analysene tilsier at styringsrenten holdes lav lenger enn tidligere antatt. Det er utsikter til at styringsrenten blir liggende på dagens nivå eller noe lavere det nærmeste året, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Den nye rentebanen indikerer at første heving kommer i løpet av fjerde kvartal 2014. I banen fra mars var denne ventet å komme i løpet av våren 2014.

- Norges Bank er blitt vesentlig mer pessimistiske, og med dagens bane er sannsynligheten for et rentekutt i høst klart høyere enn før. Vårt anslag tilsier at Norges Bank holder renten uendret frem til desember 2014, sier Dørum i oppdateringen.