50 tatt i stor amfetamin-opprulling

Ambulansesjåfør, skolelærer og småbarnsforeldre blant de pågrepne. Hovedmann knyttes til saken der stortingspolitiker Henning Warloe ble dratt inn.

- MENT FOR SALG: Dette er et ett av narkobeslagene i den store opprullingen i Telemark. Foto: POLITIET
- MENT FOR SALG: Dette er et ett av narkobeslagene i den store opprullingen i Telemark. Foto: POLITIETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du opplysninger om narkonettverket? Send sms/mms til 2400, epost til 2400@db.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet): Totalt 50 personer er siktet for narkotikaforbrytelser i en stor opprulling av amfetaminsalg i grenlandsområdet.

Det opplyser Telemark politidistrikt overfor Dagbladet i ettermiddag. Etterforskningen har ifølge politiet koblinger til saken på Romerike, der vennen til stortingsrepresentant Henning Warloe og fem andre sitter fengslet.

De første pågripelsene i Telemark skjedde før jul, men gjennom hele januar og februar har politiet gått til aksjon blant en rekke antatte narkolangere og kjøpere. To av de involverte er tidligere dømt til lange fengselstraffer i narkosaker.

- Vi mener vi har avdekket en driftig amfetaminrute fra Oslo til Grenland det har vært stor innførsel i lang tid. Dette er ikke bare ei grein i nettverket, men kan sies å være et helt tre, sier Skule Worpvik, leder for avsnitt for organisert kriminalitet ved Grenland politistasjon, til Dagbladet.

Tok én kilo i bil Rundt én kilo amfetamin ble beslaglagt da politiet slo til mot en bil med den antatte hovedmannen, en lokal mann i 40-åra, på vei mot Skien 14. desember i fjor. Denne siktede og en oslomann som skal ha solgt ham store partier er sett på som de mest sentrale, sammen med en litauer - en antatt kurer - og en polsk mann basert i Oslo.

Én leveranse på to «droppsteder» i og utenfor Oslo ble etter det Dagbladet forstår fulgt skritt for skritt av politispanere for å avdekke bakmenn i saken.

Totalt er 12 personer siktet for grov narkotikakriminalitet, etter straffelovens §162 2. ledd. I tillegg kommer siktede mistenkt for salg i mindre skala, samt brukere. Politiet mener det er oppsiktsvekkende at det blant de pågrepne i amfetaminnettverket er flere personer med ansvarsfulle stillinger.

- En av de pågrepne er lærer ved en videregående skole, en annen er ambulansesjåfør, andre er småbarnsforeldre. Noen av de siktede er folk vi ikke trodde drev med noe slikt, sier Worpvik til Dagbladet.

Hos flere av de antatte narkolangerne ble det gjort beslag på nærmere 100 gram pulverstoff. Også over en kilo hasj er funnet, i tillegg til at etterforskningen utløste et beslag av flere kilo hasj i en tilstøtende sak.

En mann som i januar ble pågrepet etter et enormt våpenbeslag, regnes som en av selgerne i komplekset.

TATT MED VÅPEN: En av de mange siktede hadde flere enn 40 våpen hjemme da politiet ransaket leiligheten hans. Mannen er ikke en av hovedmennene i saken. Foto: POLITIET
TATT MED VÅPEN: En av de mange siktede hadde flere enn 40 våpen hjemme da politiet ransaket leiligheten hans. Mannen er ikke en av hovedmennene i saken. Foto: POLITIET Vis mer

Hos porsgrunnsmannen lå det hele 40 skytevåpen - både geværer, revolvere, pistoler og en eldre maskinpistol. I tillegg ble det beslaglagt rundt 100 kilo ammunisjon til mange av våpnene.

Stort politisamarbeid Opprullingen i Telemark startet som et samarbeid med Romerike politidistrikt, der seks personer er varetektfengslet i en relatert amfetaminsak.

- En av de sentrale siktede i vår sak fikk en periode narkotika fra leverandørleddet i Romerike-saken, sier Worpvik.

En av de siktede i Romerike-saken er 31-åringen som «datet» stortingsrepresentant Henning Warloe og som ble pågrepet i stortingsleiligheten hans. 31-åringen skal ha vært narkokurér mellom ulike adresser i Oslo.

Amfetaminligaen  har blitt etterforsket siden i fjor høst, med omfattende bruk av blant annet telefonavlytting og spaning. I januar pågrep politiet en litauer, som skal ha hatt to kilo amfetamin i en bil, før politiet gikk til en rekke pågripelser i de påfølgende ukene.

Blant dem var en 35 år gammel norskpakistaner bosatt på Lørenskog, som er utpekt som hovedmann i Romerike-saken. I oslopolitiet ble han i flere år regnet som en del av den mest sentrale kretsen i B-gjengen, men han har aldri har blitt straffedømt.

35-åringen har i årevis holdt høy profil i Oslos uteliv, der han har vært med på å bestille VIP-avdelinger, tilsynelatende spandert drinker for mange tusen kroner, og posert på bilder med A-kjendiser, realitydeltagere, glamourmodeller og finansmenn. Mannen nekter straffskyld i narkosaken.

Politiet mener hovedmannen i Telemark-saken i en periode har kjøpt amfetaminpartier fra en sentral mann i Romerike-saken.

PÅSTÅTT HOVEDMANN: En 35-åring som ifølge politiet har en lengre fortid i B-gjengen, uten å ha blitt straffedømt, er utpekt som en av de mest sentrale siktede i Romerike-delen av amfetaminsaken. Mannen er kjent for å bruke mye tid på eksklusive fester og dyre drinker, som her på St. Tropez for to år siden.
PÅSTÅTT HOVEDMANN: En 35-åring som ifølge politiet har en lengre fortid i B-gjengen, uten å ha blitt straffedømt, er utpekt som en av de mest sentrale siktede i Romerike-delen av amfetaminsaken. Mannen er kjent for å bruke mye tid på eksklusive fester og dyre drinker, som her på St. Tropez for to år siden. Vis mer