Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

500 000 barn døde av aids

Smittes av mor under svangerskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

500.000 barn under 15 år døde av aids i fjor. Andelen barn som er smittet av hiv-viruset øker, ifølge en ny FN-rapport.

Ifølge rapporten «Tilstanden til verdens barn 2005» som FNs barnefond UNICEF offentliggjorde torsdag, var det ved utgangen av fjoråret 2,1 millioner barn som var smittet av hiv/aids. 630.000 av barna hadde utviklet aids.

De fleste blir smittet gjennom mors svangerskap, ved fødselen eller via amming.

Generalsekretær Kjersti Gjestvang i UNICEF Norge sier til NTB at de har sett denne utviklingen over tid, og mener at det må satses mer på tiltak.

- Hittil har det ikke vært prioritert tiltak for barn. Vi mener det må satses mer på både opplysningskampanjer, slik at unge unngår smitte, og testing og informasjon til gravide, sier hun.

Foreldreløse barn

I tillegg blir stadig flere barn foreldreløse etter at foreldrene dør av sykdommen. 15 millioner barn i verden har hittil blitt foreldreløse på grunn av sykdommen, og 80 prosent av dem lever i Afrika sør for Sahara.

Bare to år tidligere var det 11,5 millioner barn som var foreldreløse av samme grunn.

- Det må gjøres mer for disse barna. En del steder er problemet blitt så stort at besteforeldre ikke lenger kan ta seg av alle barnebarna, og det må finnes andre ordninger, sier generalsekretæren.

På gata

Ifølge UNICEF-rapporten fører tapet av foreldre til at en del barn lever på gata. Andre må slutte på skolen og ender opp som barnearbeidere for å ta seg av yngre søsken. De mister muligheten til å leke og være med på aktiviteter, og mister dermed en viktig del av barndommen sin.

Mange blir også stigmatisert, fordi folk tror at de er smittet av viruset fordi foreldrene døde av det.

Aids er nå den vanligste dødsårsaken blant mennesker i alderen 15 til 49 år på verdensbasis.

(NTB)

HAR AIDS:</B> Disse barna har alledere opplevd det verste som kan skje: De har mistet foreldrene sine. Nå bor de på et barnehjem for hiv-smittede barn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media