500 000 kroner for å bidra til oppklaringen av Nygaard-attentatet

William Nygaard lar seg intervjue om attentatet for første gang i kveld.

SNAKKER: William Nygaard stiller i debattmøte om atttentatforsøket mot ham for 17 år siden i kveld. Nygaard gikk av som forlagssjef i Aschehoug tidligere i år. Foto: Scanpix
SNAKKER: William Nygaard stiller i debattmøte om atttentatforsøket mot ham for 17 år siden i kveld. Nygaard gikk av som forlagssjef i Aschehoug tidligere i år. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 11. oktober 1993 gikk daværende forlagssjef i Aschehoug William Nygaard ut av huset sitt i Holmenkollen i Oslo. Utenfor ble han forsøkt drept med tre skudd, men utrolig nok overlevde han.

Attentantet var allerede fra starten knyttet til Aschehougs utgivelse av Salman Rushdies Sataniske vers tre år tidligere. Irans Khomeini hadde utstedt en fatwa over Rushdie og forleggere som ga den ut.

Dette sporet fulgte imidlertid ikke Oslo-politiet som etterforsket attentatforsøket. De siste 17 årene har politiet gitt opp å løse attentatforsøket to ganger.

Nå er det tre år til foreldelsesfristen går ut, og TV2-journalist Odd Isungset har gitt ut to bøker om skuddene som kan være det første islamistiske terrorangrepet på norsk jord.

Stiller til intervju I kveld stiller hovedpersonen William Nygaard til intervju på Gyldendalhuset i Oslo, der et panel bestående av Dagbladets John Olav Egeland, forlegger Anders Heger og Carl I. Hagen (Frp) skal diskutere saken. I tillegg stiller Isungset som har rettet kraftig kritikk mot politiets arbeid i saken.

Det er første gang Nygaard stiller til intervju i en slik sammenheng, og målet er å øke oppmerksomheten rundt saken for at den skal oppklares før foreldesesfristen går ut i 2013.

- Forleggerforeningen har vedtatt å utlyse en dusør på kroner 250 000 for avgjørende tips til Kripos i saken. Aschehoug stiller likedan kroner 250 000 til disposisjon, slik at en dusør på samlet 500 000 kroner lyses ut, skriver Geir Mork, konsernsjef i Gyldendal forlag, i en pressemelding.

Kripos har i høst gjenåpnet etterforskningen av attentatforsøket. Forfatter og journalist Isungset mener det er flere spor politiet ikke har behandlet skikkelig.

Mistenkt sluppet uten avhør Spesielt gjelder det en norsk-pakistaner som kalles «Ali», som kjøpte både våpen og ammunisjon identisk med det som ble brukt under attentatforsøket, få dager før Nygaard ble skutt.

2013: Om tre år løper foreldelsesfristen ut for å oppklare attentatforsøket mot William Nygaard. Her er politiet i Dagaliveien 11. oktober 1993. Nygaard ble skutt tre ganger. Foto: Scanpix
2013: Om tre år løper foreldelsesfristen ut for å oppklare attentatforsøket mot William Nygaard. Her er politiet i Dagaliveien 11. oktober 1993. Nygaard ble skutt tre ganger. Foto: Scanpix Vis mer

Videre dro han til Iran få dager etter attentatforsøket. Reisen ble betalt kontant i dollar, og «Ali» reisten uten bagasje.

«Ali» har vært i varetekt to ganger. Første gang ble han avhørt på en svært kritikkverdig måte, den andre gangen ble han sluppet uten at politiet fikk gjennomført rettslig avhør.

Isungset kritiserer dette, samtidig som han nektes å få innsyn i sentrale dokumenter i saken som kan kaste lys over hvorfor «Ali» ble sluppet fri.

- Det er sakens prinsipielle viktighet, og betydningen av det enestående arbeidet vår forfatter Odd Isungset har utført, som gjør at vi engasjerer oss på nytt i denne saken, skriver Mork.

KRITISK JOURNALIST: Odd Isungset har fulgt Nygaard-saken siden 1993. Han har gitt ut to bøker om attentatforsøket, den siste kom i høst. Foto: Scanpix
KRITISK JOURNALIST: Odd Isungset har fulgt Nygaard-saken siden 1993. Han har gitt ut to bøker om attentatforsøket, den siste kom i høst. Foto: Scanpix Vis mer