Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

500 000 somaliske barn er i faresonen

- Dette er en av de mest alvorlige krisene på jorda akkurat nå, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV).

KRITISK: Somaliske barn lider av tørke og sult. Katastrofen øker for hver dag som går. Alle oppfordres til å gi en hjelpende hånd til 11 millioner mennesker som er rammet på Afrikas Horn. Foto:  AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT
KRITISK: Somaliske barn lider av tørke og sult. Katastrofen øker for hver dag som går. Alle oppfordres til å gi en hjelpende hånd til 11 millioner mennesker som er rammet på Afrikas Horn. Foto: AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en av de mest alvorlige krisene på jorda akkurat nå. Jeg er svært bekymret for menneskene på Afrikas Horn. Mange er nok en gang rammet av to katastrofer på en gang; både konflikt og tørke, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til Dagbladet.

UNICEF rapporterer søndag om at omlag 11 million mennesker trenger humanitær hjelp i Øst-Afrika. Organisasjonen anslår at så mange som 500 000 somaliske barn lever under livstruende forhold.

- Enda verre - Den langvarige konflikten i Somalia gjør konsekvensene av tørken enda verre. Mange somaliere flykter nå til Etiopia og Kenya, som også er rammet av tørken. Mange flykter også til den krigsherjede hovedstaden Mogadishu, sier Solheim.

Han sier at regjeringen følger situasjonen tett.

- Det er absolutt aktuelt å gi enda mer penger. Men jeg vil også sterkt oppfordre folk som vil hjelpe om å gi til de store hjelpeorganisasjone som jobber i området, som Røde Kors, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp eller Leger uten grenser.

- Vi så at dette kunne gå galt allerede før jul. Norge ga derfor 200 millioner kroner tidligere i år. Vi økte støtten til ofrene for denne katastrofen med over 30 millioner kroner til for et par uker siden, sier Erik Solheim.

- Må gi mye mer Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt, sier at regjeringen må gi mye mer.

- Dette er allerede en katastrofe på Haiti-nivå. Hvis dette hadde vært en stor naturkatastrofe som et jordskjelv, ville vi allerede sett en helt annen giverglede enn vi gjør nå. Solheim bruker det som allerede ligger i statsbudsjettet og har gitt en ekstrabevilgning på 33 millioner kroner. Det er ikke nok, sier Sommerfeldt.

Han understreker at ekstraordinære midler til tørke- og sultkatastrofen på Afrikas Horn ikke må gå på bekostning av andre bistandsprosjekter.

- Matvareprisene i de rammede områdene har steget dramatisk, blant annet på grunn av økte priser på olje. Den norske stat får større inntekter enn budsjettert fra oljesektoren som følge av de høye prisene, og bør derfor ta noe av dette for å gi til de som trenger dem mest. Dette krever politisk beslutningsvilje fra regjeringen. Jo tidligere disse ekstra-bevilgningene gis, jo flere mennesker kan vi klare å redde, sier Atle Sommerfeldt.

Flere norske aktører Han minner om at Norge har en lang historie med arbeid i landene på Afrikas Horn. Flere norske aktører er godt etablert i dette området.

- Derfor ser jeg ingen grunn til at den norske regjeringen ikke skal bevilge beløp på Haiti-nivå, for behovene er tydelige. Hvis vi klarer å være raske nå, kan vi begrense antall mennesker som må krysse landegrenser med flere hundre tusen mennesker. Vi har apparatet klart, og har allerede bidratt med matvarehjelp til 30 000 mennesker i en måned, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt.

PÅ FLUKT: Store horder av sultne mennesker kommer fra Sør-Somalia for å søke tilflukt i den krigsherjede hovedstaden Mogadishu Foto:  AFP PHOTO / ABDURASHID ABIKAR
PÅ FLUKT: Store horder av sultne mennesker kommer fra Sør-Somalia for å søke tilflukt i den krigsherjede hovedstaden Mogadishu Foto: AFP PHOTO / ABDURASHID ABIKAR Vis mer

Politisk medierådgiver Astrid Sehl i Flyktningehjelpen er i flyktningeleirene i Dadaab i Kenya. Hun sier at det nå lever 440 000 mennesker i de tre eksisterende leirene.

- Verdens største flyktningeleir er smekkfull. Folk samler nå greiner for å lage provisoriske hytter som de kan sove i utenfor leirene. Kenyanske myndigheter har vært rause som har tatt imot så mange flyktninger, men vi håper nå at de også vil åpne en fjerde leir, som de har gitt løfter om tidligere i uka. Det er helt nødvendig. Mange kvinner og barn kommer helt utmagret og dehydrert. De trenger skikkelig tak over hodet, latriner og matutdeling, sier Sehl.

- Må gi langsiktig Hun oppfordrer den norske regjeringen til å bevilge penger til langsiktige prosjekter.

- Vi vet at tørken vil vare ut året, og trenger derfor et langsiktig engasjement. Dødsraten på barn er seksdobelt den siste tida. Vi ser helt forferdelige menneskelige lidelser. Den norske regjeringen må stå i solidaritet med disse menneskene, fortsette å gi støtte og påvirke andre internasjonale organisasjoner til å gi så det monner. De må også gi midler til arbeidet som pågår inne i Somalia der i allefall tre millioner mennesker har behov for akutt hjelp, sier Astrid Sehl.

Leger Uten Grenser trapper nå opp innsatsen i den hardt rammede regionen. Samtidig som situasjonen i Somalia forverres, søker tusenvis tilflukt i nabolandene Kenya og Etiopia.
Flyktningleirene i Dadaab provinsen i Kenya har fått en enorm tilstrømning av nye flyktninger de siste ukene. Flyktningleirene, som i utgangspunktet er laget for 90 000 mennesker, rommer i dag over 350 000. Flere flyktninger er underveis i grenseområdene.
Mange lider av ekstrem underernæring og Leger Uten Grenser behandler 6 800 barn i sine ernæringssentre i Etiopia.

Al Shabaab, en av Somalias væpnede grupper, gir nå internasjonale hjelpeorganisasjoner utvidet tillatelse til å arbeide i deres områder.

MÅ GI: Utviklingsminister Erik Solheim oppfordrer det norske folk om å gi penger, men han oppfordres også av hjelpeorganisasjonene til å gi mer fra den norske regjeringen. Foto: REUTERS
MÅ GI: Utviklingsminister Erik Solheim oppfordrer det norske folk om å gi penger, men han oppfordres også av hjelpeorganisasjonene til å gi mer fra den norske regjeringen. Foto: REUTERS Vis mer