Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

500 000 trenger psykologhjelp i Aceh

Men det er bare fem psykologer tilstede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdens Helseorganisasjon (WHO) frykter oppblomstring av vold i hjemmene og at selvmordsraten skal eksplodere i Aceh-provinsen i Indonesia, skriver nyhetsbyrået AP.

Først og fremst fordi de overlevende ikke får hjelp til å takle traumene i etterkant av flodbølgekatastrofen som rammet provinsen knallhardt andre juledag.

- Nesten alle de overlevende vil de neste månedene få et eller annet psykologisk problem, sier sjefen for WHOs mentalhelseprogram, doktor Benedetto Saraceno.

Utfordringen nå er å gi det til befolkningen.

Har bare fem

- Nesten en halv million i Aceh kan lide av depresjon, angst, eller søvnforstyrrelser på grunn av flodbølgen, men vi har bare fem psykologer tilstede, sier Saraceno.

Litt av grunnen til at det er så få i området er at lokalbefolkningen vanligvis går til familie og venner, eller lokale religiøse ledere med problemene sine. Derfor er det ikke bygget ut noe mentalhelseapparat i provinsen.

Men nå tar indonesiske myndigheter grep i den herjede provinsen. I første omgang skal de sende 12 kriseeksperter som skal lære lokalbefolkningen å utføre mental krisehjelp på hverandre. Ekspertene skal først og fremst konsentrere seg om byene Banda Aceh og Lhokseumawe, og ta seg av barn og eldre som har mistet alle familiemedlemmene.

- Naboer og slektninger hjelper til. Jeg tror ikke noen vil være overlatt til seg selv, sier Stephanus Indrajada i WHO Indonesia.

HAR BARE FEM: Lederen for WHOs mentale helsegruppe, Benedetto Saraceno, trenger flere psykologer i Aceh-provinsen i Indonesia.