Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

500 anmeldte voldtekter - 698 overgrep mot barn

Dramatisk økning i antall anmeldte seksualforbrytelser de ti siste årene.

FERSKE TALL:  Assisterende politidirektør Vidar Refvik (t.h.) og justisminister Knut Storberget la i dag fram halvårstallene for anmeldt kriminalitet i Norge. Foto: Linn Cathrin Olsen / Scanpix
FERSKE TALL: Assisterende politidirektør Vidar Refvik (t.h.) og justisminister Knut Storberget la i dag fram halvårstallene for anmeldt kriminalitet i Norge. Foto: Linn Cathrin Olsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politdirektoratet la i dag fram halvårstallene for den anmeldte kriminaliteten i Norge.

Tallene viser en betydelig økning i antall voldtektsanmeldelser i løpet av de ti siste årene. I 2002 var det i alt 291 voldtektsanmeldelser i første halvår, mens det i år har vært i alt 497 voldtektsanmeldelser.

- Her vet vi at det er store mørketall, og vi vet at mer enn 80 prosent foregår i det private rom. Det har også vært en økning i antall overfallsvoldtekter, sier assisterende politidirektør Vidar Refvik.

Det har hittil i år vært 55 anmeldte voldtektsforsøk, en økning med åtte siden 2010.

Voldtektsutvalget anslo i 2008 at det begås mellom 6000 og 8000 voldtekter i året, og mente det var et konservativt tall. Stemmer disse tallene, er det bare et svært lite antall som faktisk anmelder. Enda færre fører til faktisk domfellelse.

Samtidig er det en kraftig økning i antall anmeldte seksuelle overgrep mot mindreårige. Det er i alt 698 anmeldelser hittil i år.

Det er en økning på 63 prosent siden 2002. 406 av anmeldelsene gjaldt barn under 16 år, 183 var seksuell omgang med barn under 14 år og 100 anmeldelser gjald seksuell omgang med barn under 10 år.

Politiet mener at offentlig omtalt og fokus på området kan ha ført til at flere faktisk anmelder mulige overgrep mot barn. Men de ser heller ikke bort fra at det kan ha vært en reell økning, hvor internett har gjort det lettere for overgripere å nå barn.

- Barn er de mest sårbare og ubeskyttede, og skal vies ekstra oppmerksomhet. Politiet mener det er viktig at alle gode krefter som foreldre og skole samarbeider sammen med politiet og andre etater mot denne utviklingen, sier Refvik.

Kilde: Politidirektoratet
Kilde: Politidirektoratet Vis mer