500 cruise-passasjerer innestengt

Flere hundre passasjerer om bord på et ukrainsk cruiseskip hevder at de blir holdt som fanger av besetningen. Skipet lå i dag for anker utenfor Istanbul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Passasjerene ba i dag om hjelp til å bli satt i land, men tyrkiske myndigheter sa de ikke kunne gjøre noe, fordi skipet lå i internasjonalt farvann i Marmara-havet.

Det ukrainske cruiseskipet «Taras Sjevtsjenko» skulle på et tre ukers cruise til Middelhavet, som skulle bringe de vel 500 russiske og ukrainske turistene om bord til 12 havnebyer i sju land.

Men ifølge passasjerene har de ikke fått lov å gå i land noe sted siden de forlot Odessa 30. mai. I stedet har skipet ligget for anker i fem dager utenfor den greske havnebyen Pireus, uten at passasjerene fikk gå i land, før skipet igjen satte kurs for Odessa. Det planlagte cruiset var av uklare årsaker blitt avblåst, og passasjerene hevder de har blitt fralurt penger.

Flaskepost

Tyrkiske havnemyndigheter mottok søndag nødrop fra passasjerene, som hadde kastet flaskepost med bønn om hjelp over bord da skipet passerte gjennom stredet Dardanellene natt til i dag.

Kapteinen ville ikke stoppe for å la tyrkiske myndigheter inspisere skipet, men måtte likevel ankre opp utenfor Istanbul, fordi Bosporus-stredet var stengt søndag.

- Få oss i land, arrester kapteinen, ropte passasjerene, som var samlet på dekk, til tyrkiske helseinspektører og journalister som kom til skipet.

Representanter for skipsledelsen sa det ikke var noen problemer om bord, og nektet å komme med ytterligere kommentarer.

- Mafia, mafia, ikke tro på mannskapet, ropte passasjerene.

Krangel

Ifølge den tyrkiske tv-kanalen NTV hadde skipet blitt liggende utenfor Pireus mens en gresk domstol behandlet en krangel mellom skipets eier og turoperatøren. Domstolen hadde slått fast at skipet skulle fortsette på det planlagte cruiset, men kapteinen hadde likevel bestemt seg for å vende tilbake til Odessa, med 500 rasende passasjerer som hevder de har blitt svindlet og holdt som fanger om bord.

Tyrkiske helseinspektører som fikk komme om bord etter forhandlinger søndag, fant ingen grunn til å stoppe skipet.

- Ingen er skadd, ingen er syke, sier en av inspektørene, og legger til at alle andre eventuelle problemer ligger utenfor tyrkisk myndighet.

Tyrkia har ifølge internasjonale avtaler begrenset myndighet både over Dardanellene og Bosporus.

(NTB-AFP-DPA)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer