- 500 døde i oljebrann i Nigeria

- Oljeledning eksploderte i Lagos, forteller et vitne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere enn 500 døde er funnet etter at en oljeledning eksploderte i Lagos, sier et vitne til nyhetsbyrået Reuters.

Nyhetsbyrået Reuters\' fotograf Akintunde Akinleye sier han telte mer enn 500 lik, muligens så mange som 700,  som var alvorlig forbrent.

Kan være så mange som 700

Tidligere på formiddagen hadde Røde Kors bekreftet at 14 var drept og 30 kritisk skadd i eksplosjonen i oljerørledningen, som var ødelagt av tyver.

- Hundrevis av folk strømmet til oljeledningen etter at tyvene hadde ødelagt oljeledningen ved Abula Egba i Nigerias største by, sier generalsekretær i Røde Kors Abiodun Orebiyi til nyhetsbyrået Reuters.

Oljemangelen har de siste dagene ført til lange køer ved Lagos\' bensinstasjoner, melder AP.

Også generalsekretær Oremiyi sier dødstallene kan være så høye som 700, men at ingen tall på omkomne er bekreftet hittil.

En annen Røde Kors-frivillig gir denne beskrivelsen av eksplosjonsstedet:

- Mange mennesker er blitt brent. De er spredt rundt på bakken.

Mangel på oljetilgang

Timer etter eksplosjonen steg fremdeles tung, svart røyk til værs over Adule Egba, rapporterer nyhetsbyrået AP.

I mai ble flere enn 150 mennesker drept i en lignende eksplosjon i Lagos.

Nigeria er Afrikas største oljeprodusent, men korrupsjon og dårlig styring har gjort at landets innbyggere likevel har mangel på oljetilgang.

Oljekrig

Militante grupper i Nigeria har ofte brukt bortføring som et middel for å forhandle til seg penger i det som omtales som «oljekrigen».

De militante bevegelsene krever økt lokal kontroll over oljeinntektene for folkegrupper i Sør-Nigeria og erstatning for den forurensningen som oljeproduksjonen har skapt.

Som følge av «oljekrigen» har oljeproduksjonen i Nigeria blitt redusert med hele 25 prosent i løpet av kort tid.