500 kan være tatt som gisler

FN har mistet kontakt med nok en kontingent på 200 soldater fra Zambia som deltar i fredsoperasjonen i Sierra Leone. 500 FN-personell kan dermed være tatt som gisler av Revolutionary United Front.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men tjenestemenn ved hovedkvarteret i New York sa situasjonen er flytende i Makene-regionen hvor kidnappingene har funnet sted.

Den første Zambia-kontigenten ble tatt til fange torsdag. FN tror de er flyttet østover til Koidu, et diamantgruveområde som er en av RUFs bastioner og viktigste inntektskilder.

RUF, som anslås til mellom 5.000 og 15.000 mann, har tatt FN-personell som gisler de siste seks dagene, i strid med fredsavtalen som bestemmer at de skal gi fra seg sine våpen til FN-styrken.

De fleste FN-soldatene er fra Zambia, India, Kenya og Nigeria. I tillegg kommer ubevæpnede militærobservatører, blant dem den norske orlogskapteinen Knut Gjellestad.

Krisen begynte sist helg da FN nektet å utlevere ti RUF-soldater som frivillig hadde gitt fra seg sine våpen og blitt med på et FN-støttet program for reintegrasjon i samfunnet.

(NTB)