Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Bjørndal

500 kroner i narkogjeld skal ha utløst skuddene i Oslo

Politiet tror kjøp og salg av små kvanta narkotika kan være utgangspunktet for konflikten som har resultert i tre skyteepisoder og et drap i Oslo.

SKYTEEPISODE: Natt til mandag rykket politiet ut etter meldinger om skudd avført på Lambertseter i Oslo. En bil ble stanset i Gamlebyen i Oslo, og tre personer ble pågrepet i forbindelse med skytingen. I bilen fant politiet to skytevåpen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet jobber med flere teorier om hvorfor Oslo eksploderte i tre skyteepisoder på to dager og som kulminerte i et drap på en uskyldig polakk på vei til jobb.

Dagbladet har snakket med en kilde med god kjennskap til miljøet flere av de siktede tilhører.

Ifølge kilden skal en narkotikagjeld på 500 kroner ha vært starten på den voldsomme konflikten som gikk over to dager og som førte til skyteepisoder på Jordal, Lambertseter og til slutt endte med tragisk utfall på Bjørndal.

- Bagatellmessig

- Jeg kan ikke bekrefte det konkrete beløpet, men blir ikke overrasket om det er en bagatellmessig hendelse som har satt i gang konflikten. Så har det bare eskalert fordi noen har begynt å skyte, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

- De siktede sier det dreier seg om små mengder narkotika. Vi har flere teorier, men det kan jeg ikke kommentere nå. Vi jobber med å finne ut av hva konflikten dreier seg om, sier Hatlo.

Tilfeldig

Politiet har tidligere forklart at den drepte ble skutt da han hjalp den siktede med å få løs en fastkjørt bil.

- Vi har åstedsvitner som har lokal tilhørighet som trolig skulle på jobb. Den siktede klarte å kjøre bilen sin fast i snøen mellom garasjen. Vitnene forsøkte å hjelpe til med å få løs bilen. En situasjon oppstår, en uenighet mellom siktede og fornærmede som fører til at mannen blir skutt, sier politiadvokaten.

Den siktede skal så ha tatt fornærmedes bil og kjørt den vekk. Hendelsen skjedde klokka seks på morgenen mandag 12. mars.

Totalt åtte personer er siktet i sakene. To er løslatt og seks personer, inkludert mannen som er siktet for forsettlig drap, sitter fremdeles i varetekt.

Analysearbeid

Politiet har også tatt beslag i video fra overvåkingskameraer og har tidligere beskrevet videomateriale som gode opptak.

- Det er et enormt materiale og vi har ennå ikke rukket å gå gjennom alt, men vi har funnet ting som er interessant, sier Hatlo.

Ifølge politiet er det forhold ved den siktede som knytter ham til de tidligere skyteepisodene. Mannens forklaring er at det hele skal ha vært et uhell og han nekter straffskyld etter siktelsen om forsettlig drap.

Politiet har tatt beslag i biler, våpen, teledata og har kartlagt trafikk på sosiale medier.

- Vi har innhentet temmelig mye informasjon og har i tillegg til taktisk etterforsking mye analysearbeid foran oss, sier Hatlo.

Utelukker ikke flere pågripelser

Dagbladet kjenner til at minst en av personene som fremdeles sitter i varetekt har tilhørighet til gjengmiljøet i hovedstaden. Hatlo mener imidlertid at dette ikke dreier seg om et gjengoppgjør.

- Vi har god kontroll på persongalleriet, men vi utelukker ikke ytterlige pågripelser i forbindelse med skytingene. Noen er kjenninger av politiet, andre er mindre kjente, sier Hatlo.

Advokat Morten Furuholmen, forsvarer for den drapssiktede mannen, ønsker ikke å kommentere saken.

ÅSTED: Store politistyrker ble mobilisert da skytingen i hovedstaden begynte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅSTED: Store politistyrker ble mobilisert da skytingen i hovedstaden begynte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling