500 mill. for tv-konsesjon

Regjeringen utlyste i dag konsesjonen for riksdekkende reklamefjernsyn på nytt. Kulturminister Ellen Horn avviser at det ligger an til plankekjøring for TV2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Stortinget sa nei til auksjon, settes det nå en fast pris på 50 millioner kroner årlig.

Kulturminister Ellen Horn håper på mange søkere, og avviser at det ligger an til plankekjøring for TV 2. Kåre Valebrokk må hoste opp mer barne-TV og foreta en kraftig «desamerikanifisering» av programmene hvis kanalen skal få fornyet tillit i sju nye år.

Siden engangsavgiften på 150 millioner kroner kommer i tillegg til den årlige summen, vil konsesjonen koste til sammen 500 millioner i løpet av de sju årene den varer. Kontrasten til dagens ordning er stor: TV 2 har siden starten tidlig på 90-tallet sluppet unna med 10 millioner kroner årlig.

Regjeringen ønsket opprinnelig å tilby konsesjonen til høystbydende gjennom en auksjon, men Stortinget satte en stopper for dette like før jul.

- Den største fordelen med at det ikke blir auksjon, er at det blir en konkurranse om kvalitet, og ikke om penger, sier kulturministeren til NTB.

- Det skal koste

Eneretten til å drive riksdekkende, reklamefinansiert TV vil i perioden 2003-2010 koste rundt 50 millioner kroner årlig, avhengig av hvor store reklameinntektene blir.

- Det er riktig og viktig at den som driver privatfinansiert allmennkringkasting betaler for den fordelen det er å ha enerett. Fortjenesten må komme fellesskapet til gode, sier Horn.

Og med fellesskapet mener kulturministeren først og fremst sin egen sektor. 25 av de 50 millioner kronene skal gå til norsk film- og fjernsynsproduksjon.

Den som vinner hennes gunst kan alternativt velge å betale 500 millioner kroner på rappen.

TVs første konsesjon i 1992 var gratis, men kanalen har betalt en årlig avgift på ti millioner kroner. I realiteten ligger det an til en sjudobling av prisen.

Mer barn og mindre USA

Selv om hovedkontor i Bergen er ett av kravene, avviser Ellen Horn at konsesjonen er skreddersydd for TV 2. Kulturministeren sier at hun er fornøyd med TV 2s innsats siden kanalen kom på lufta.

- Jeg synes TV 2 har fått til veldig mye. Men de kan bli mye bedre, særlig når det gjelder barneprogram. Dessuten har de i perioder syndet en god del mot dette med norske programmer, sier Horn.

Andelen av amerikanske programmer må ned, og det må bli mer nynorsk, samisk og dialekt enn i dag.

Fristen for å søke er satt til 30. mai. Konsesjonen vil bli tildelt i løpet av året, og gjelder fra 2003.

(NTB)