500 mill. til politiet

Regjeringen foreslår en kraftig økning til politiet i sitt budsjettforslag, men Fremskrittspartiets øker med ytterligere 500 millioner. Pengene skal gå til patruljer der folk bor.

Leder i Fremskrittspartiet (Frp) Siv Jensen etter Stortingets muntlige spørretime onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Leder i Fremskrittspartiet (Frp) Siv Jensen etter Stortingets muntlige spørretime onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Vi har styret politiet hvert eneste år vi har hatt mulighet til å påvirke budsjettet. Vi har nå nådd målet om to politi per tusen innbygger, men vi må heller ikke glemme at vi må sikre tryggheten til innbyggerne over hele Norge, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.

Hun har invitert Dagbladet til et Teams-møte med justispolitisk talsmann - og tidligere justisminister - Per-Willy Amundsen for å fortelle hvordan Fremskrittspartiet vil styrke politiet.

Regjeringen har allerede økt bevilgningene kraftig til politiet i sitt forslag til statsbudsjett, der de 400 midlertidige corona-tjenestemennene gjøres permanente.

Halv milliard ekstra

Men Frp øker allerede et ekspansivt politibudsjett med ytterligere 500 millioner i sitt forslag, som legges fram i sin helhet mandag klokka 11.00.

  • 100 millioner settes av til å bekjempe gjeng- og ungdomskriminalitet.
  • 400 millioner ekstra til politidistriktene, som skal gå til mer nærpoliti og utstyr.

- Nå leverer vi også på å få flere politipatruljer der ute hvor folk bor, sier Per-Willy Amundsen.

Politireformen har vært en av Senterpartiets favoritter når de skal kritisere regjeringen. Verken Jensen eller Amundsen mener reformen har vært feil medisin for norsk politi med et endret kriminalitetsbilde og kravet om større terrorberedskap etter 22. juli.

- Jeg lurer på hva folk hadde sagt hvis vi ikke hadde rigget politiet for å forhindre vold og overgrep mot barn, som nå skjer i langt større grad på nettet, sier Jensen.

- Vi er ferdig

Frp-lederen innrømmer likevel at hun er enig med Vedum i at politiet skulle hatt større tilstedeværelse, men de store pengene har gått til kompetansebygging i politiet og økt beredskap.

- Jeg er helt enig med Vedum - og det har vi alltid vært - om at vi må gjøre flere ting samtidig. Men du kan ikke løse alle problemer i hvert enkelt budsjett, du må gjøre det over tid. Nå fyller vi på med det vi trenger mer av: Økt tilstedeværelse rundt om i hele landet. Hvis vi får til dette i forhandlinger med regjeringspartiene, vil det gi formidabel politikraft og betydelig økt trygghet til innbyggerne våre, lover Jensen.

Per-Willy Amundsen satt selv i regjering og jobbet med politireformen, som han innrømmer har hatt sine utfordringer.

- Det er ingen reformer som skjer uten friksjon. Ingenting er perfekt og det vil være behov for justeringer underveis. Det har vært reelle utfordringer som handler om nærhet og at politiet er der når du trenger dem. Dette svarer vi ut nå.

- Følger regjeringen opp dette, klarer ikke jeg å se at det skal være problemstillinger igjen. Da er vi ferdig med å skru sammen det politiet landet trenger, sier Amundsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer