KRAFTIGE KUTT: Aker Solutions melder tirsdag at selskapet kutter inntil 500 stillinger i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRAFTIGE KUTT: Aker Solutions melder tirsdag at selskapet kutter inntil 500 stillinger i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

500 mister jobben i Aker Solutions

- Det er blitt nødvendig å tilpasse kapasiteten i deler av virksomheten vår, sier Norges-sjef Per Harald Kongelf i Aker Solutions.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Flere hundre ansatte må gå i subsea-delen av Aker Solutions, opplyser selskapet i en melding tirsdag.

«Tilpasningene vil kunne berøre rundt 500 faste stillinger i Fornebu, Stokke, Moss og Tranby, og vil skje gjennom naturlig avgang, omplasseringer av ansatte til andre deler av selskapet og oppsigelser», opplyser selskapet.

- Oljeselskapene reduserer sine investeringer og utsetter enkeltprosjekter, og det har ført til en markant nedgang i aktiviteten i det norske oljeservice-markedet det siste året, sier Per Harald Kongelf, sjef for Aker Solutions i Norge, i en kommentar.

- Det er derfor blitt nødvendig å tilpasse kapasiteten i deler av virksomheten vår.

Kuttet også tidligere Aker Solutions annonserte tidligere i år kapasitetsjusteringer på inntil 200 stillinger ved subsea service-basen i Ågotnes og omtrent 300 stillinger i forretningsområdet vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner (MMO) i Norge.

Utenfor Norge reduserer selskapet kapasiteten med om lag 400 faste stillinger i år, i hovedsak i subsea-virksomheten.

- Vi ser et behov for en mer strømlinjeformet organisasjon for å redusere kompleksiteten og øke effektiviteten, sier Alan Brunnen, sjef for selskapets globale subsea-virksomhet, i en kommentar.

- Dette vil føre til mer effektive prosesser og styrke driften.

Aker Solutions har rundt 16 000 fast ansatte i om lag 20 land. Rundt 8 000 av de ansatte jobber innenfor subsea-virksomheten, og omtrent 3 000 av disse er basert i Norge. Resten er i land som Brasil, Angola, Malaysia, USA og Storbritannia.

Statlig eierskap Største eier i Aker Solutons er Aker Kværner Holding AS som er 30 prosent eiet av staten. I tillegg til denne andelen, som utgjør 15,56 prosent av selskapet, sitter staten også som fjerde største eier i Aker Solutions gjennom Folketrygdfondets 4,87 prosent.

Totalt sitter dermed den norske stat på omlag 20,43 prosent av Aker Solutions, som nest største eier.

Aker Solutions-aksjen faller i dag 0,43 prosent til 34,35 kroner på Oslo Børs. Dermed har aksjen falt 14,61 prosent så langt i år.

- Sannsynligvis kommer det ytterligere kutt Analytiker Christopher Møllerløkken i Sparebank 1 Markets er ikke overrasket over nedbemanningen.

- Vi har antatt at selskapet må kutte kostnadsbasen betydelig neste år på grunn av slik situasjonen er i dag, sier Møllerløkken til Hegnar.no.

- Oljeselskapene kutter betydelig, og med den lave oljeprisen vi har i dag er det sannsynlig at det kommer ytterligere kutt også neste år, dessverre, sier Møllerløkken.

Han forteller at Sparebank 1 Markets har antatt at selskapet må kutte kostnadene med 10 prosent. Og med de varslede kuttene i bemanningen har Aker Solutions hittil kuttet om lag 8,5 prosent.

Flere nyheter Vraker salgsanbefaling på Aker Solutions
- Ikke selg Aker Solutions
- Selskapet er den mest åpenbare oppkjøpskandidaten