500 nordmenn på brennende ferieøy

Hoteller evakueres på Skiathos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På den greske ferieøya Skiathos, der nærmere 500 nordmenn har lagt sommerferien, blir nå hoteller og privatboliger evakuert på grunn av en stor skogbrann.

Brannen brøt ut i morgentimene ved tettstedet Aghia Paraskevi sør på øya i Egeerhavet, og 45 brannfolk kjemper nå for å få bukt med flammene, med hjelp av fire brannbiler, tre fly og to helikoptre. Hele tettstedet er evakuert, melder AP.

Hektisk

Merethe Yttereng (39) fra Lillehammer og hennes tre reisevenner i Troulos, få kilometer fra Aghia Paraskevi, ble vekket av hektisk aktivitet i 08.30-tida i dag morges.

– Da fløy slokkingsfly og -helikoptre over hotellet, og først da vi gikk ut og rundt hotellet, så vi all røyken. Du kan si det har vært en dag utenom det vanlige, sier Yttereng til Dagbladet.no.

Yttereng forteller at reisefølget så langt ikke er blitt evakuert, men at mange har dratt fra byen.

– Plassen utenfor hotellet har vært oppsamlingsplass for dem som blir evakuert med buss, det må ha vært flere hundre som har forlatt stedet i løpet av dagen, sier hun.

Verken 39-åringen eller reisefølget er særlig bekymret for brannen.

NÆR: Skogbrannen som herjer Skiathos, raser bare få kilometer fra Troulos, der dette bildet er tatt av Dagbladet.no-leser Merethe Yttereng. Foto: MERETHE YTTERENG
NÆR: Skogbrannen som herjer Skiathos, raser bare få kilometer fra Troulos, der dette bildet er tatt av Dagbladet.no-leser Merethe Yttereng. Foto: MERETHE YTTERENG Vis mer

– Slokkingsmannskapene gjør en vanvittig innsats, og vinden blåser dessuten bort fra oss. Vi blir der vi er hvis ikke noe drastisk skulle skje, sier Merethe Yttereng til Dagbladet.no.

Ole Vidar Hestås (32) og familien har feriert på Skiathos nesten hvert år de siste ti åra, og befinner seg vest på øya.

– Strømmen har gått overalt, og vi ser røyk, så situasjonen er litt utenom det vanlige her, ja, sier Asker-mannen, som ikke er nevneverdig bekymret.

– Stemningen er relativt rolig her, selv om noen har tatt båten til fastlandet. Lenger sør har imidlertid noen mindre hoteller brent opp, forteller Hestås til Dagbladet.no.

Dansker evakuert

De fleste nordmennene på øya reiser enten med Apollo eller Ving/Saga Solreiser.

– Vi har evakuert 13 dansker fra Achladies søvest på øya. De er blitt flyttet til andre hoteller. De fleste nordmennene som reiser med oss, befinner seg imidlertid et godt stykke fra brannen, i Skiathos by og Megali Ammos øst på øya, foreller administrerende direktør Leo Berbu i Apollo til Dagbladet.no.

Apollo har til sammen ca. 200 nordmenn på Skiathos, men ingen av disse er altså evakuert, og Berbu forteller at det er en rolig stemning blant selskapets gjester.

– Det er et stort beredskapsapparat på øya, det brenner jo hyppig på de greske øyene om sommeren, og de er godt rustet, sier Berbu, som opplyser at Apollo i Norge er i løpende kontakt med greske myndighetene, plassjefen og agenten på øya.

Heller ikke MyTravel, som omfatter Ving og Saga Solreiser og har i underkant av 300 nordmenn på øya, har iverksatt spesielle tiltak.

– De fleste gjestene våre befinner seg flere kilometer unna brannen, og vinden er på vår side. Vi har imidlertid oppfordret folk til ikke å oppsøke brannområdet, forteller salgssjef Mari-Ann Zachrisson i MyTravel til Dagbladet.no.

Zachrisson opplyser at gjestene holdes løpende oppdatert av selskapet, og at deres representanter besøker alle hotellene.

Tre døde på Kreta

Brannen kommer bare tre dager etter at tre brannmenn mistet livet og én ble alvorlig skadd i en skogbrann på Kreta. Nesten 60 nordmenn ble da evakuert, inkludert Idol-vinner Kjartan Salvesen.

Skiathos er berømt for sine sandstrender og tykke furuskoger. Hele Hellas er knusktørt, og regjeringen har utstedt brannvarsel over store deler av landet, samtidig som myndighetene sliter med å skrape sammen tilstrekkelig med brannmannskaper. Sterk vind øker faren for spredning.