STILLHETEN MÅ BRYTES: Justisminister Grete Faremo  og Anne Karin Nygård, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) åpner i dag en konferanse om vold i nære relasjoner som avholdes av NKS. De mener tabuene må brytes.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STILLHETEN MÅ BRYTES: Justisminister Grete Faremo og Anne Karin Nygård, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) åpner i dag en konferanse om vold i nære relasjoner som avholdes av NKS. De mener tabuene må brytes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

500 prosent flere anmeldelser av vold i nære relasjoner

84 prosent tror ikke noen av deres nære har blitt utsatt for vold. Likevel blir en av fire kvinner utsatt for vold i parforhold iløpet av livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi må bryte det siste tabu, er oppfordringen fra Norske Kvinners Sanitetsforening. I dag åpner de en konferanse om vold i nære relasjoner.

- Jeg opplever at Grete Faremo både har et politisk og personlig engasjement i denne saken. Det setter vi pris på, og det lover godt. Men vi synes likevel ikke at myndighetene per dags dato har gjort nok for å få bevissthet om dette - det er derfor vi har denne konferansen, sier Anne-Karin Nygård, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening. 

 - I Kvinnepanelets sin rapport var 40 prosent viet til anbefalinger for hva man kan gjøre for å bekjempe vold mot kvinner i Norge, uten at det har ført til resultater. Det er viktig å bryte igjennom lydmurer med at dette er et stort samfunnsproblem, sier Nygård. 

Seks år siden forrige kartlegging Det er seks år siden vold i nære relasjoner ble sist kartlagt. Det skjedde i 2005 av Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR). Til neste år regjeringen igangsatt en større undersøkelse for å kartlegge vold i Norge.  

- Vi trenger breiere kunnskap og mer fakta. Ting har endret seg siden da. Dette handler også om å gjøre de usynlige synlige, sier justisminister Grete Faremo.  

- Gjøres det nok for å bekjempe vold i nære relasjoner?

- Ja, men vi kan alltid gjøre det bedre og gjøre mer. På den ene siden må man ha en langsiktig plan, og ha tålmodighet, men på den andre siden må man være utålmodig på å oppnå resultater. For regjeringen har dette vært et satsningsområde siden 2005. Vi la da frem en handlingsplan, og på nyåret vil det komme en ny handlingsplan. Vi vil komme med en ny melding til Stortinget neste år, og håper de vil bli med på en brei debatt, sier Faremo og legger til:  

- Vi ser at det fra 2005 til i år har det kommet 500 prosent flere anmeldelser. Isolert sett kan økningen bety at det kommer flere anmeldelser, ikke flere tilfeller - kanskje de usynlige er i ferd med å bli mer synlige, sier justisministeren. 
  84 prosent sier de ikke kjenner ofre NKS har foretatt en undersøkelse blant 1000 respondenter om de kjenner til eller tror noen i ens omgangskrets har blitt utsatt for vold. Resultatet viser at 84 prosent tror ikke at noen i deres nære sfære blir utsatt for vold. Undersøkelsen fra 2005 viser imidlertid at én av fire kvinner vil oppleve vold i parforhold i løpet av livet. 

- Dette viser at vold i nære relasjoner fremdeles er tabubelagt. Blant disse 84 prosentene er det kanskje også slik at noen av dem selv har blitt utsatt for vold, men de tror likevel ikke at det skjer andre i nærmiljøet, sier Nygård.
- Denne undersøkelsen gir et klart bilde av at folk ser problemet, men ikke tror det forekommer i sin egen krets. Dette er så tabubelagt, og det gjør meg trist å tenke på at dette er et område hvor kvinner og barn stort sett er ofrene, sier Faremo.