Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

500 sivile drept den siste uka: FNs sikkerhetsråd ber om 30 dagers våpenhvile i Syria

Avstemming i kveld.

LIDELSER: FNs generalsekretær António Guterres har kalt situasjonen i Øst-Ghouta for «helvete på jord». Dette bildet fra i dag viser skadde mennesker på et provisorisk sykehus. Foto: / AFP PHOTO / HAMZA AL-AJWEH
LIDELSER: FNs generalsekretær António Guterres har kalt situasjonen i Øst-Ghouta for «helvete på jord». Dette bildet fra i dag viser skadde mennesker på et provisorisk sykehus. Foto: / AFP PHOTO / HAMZA AL-AJWEH Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs sikkerhetsråd gikk lørdag kveld enstemming inn for en 30 dagers våpenhvile i Syria.

Det skjer etter en av de blodigste periodene i landets snart sjuårige borgerkrig.

500 sivile, blant dem minst 121 barn, blitt drept i Øst-Ghouta på sju dager, ifølge tall fra eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

​Det syriske regimet har fyrt av flere hundre raketter mot det opprørskontrollerte området den siste uka.

Utsatt

Resolusjonen slår fast at alle angrep skal opphøre fra eller parter. Hensikten er å nå fram med humanitær nødhjelp og å få evakuert skadde og syke fra området.

Sveriges FN-ambassadør Olof Skoog, sa under debatten at FNs lastebiler står klar til å kjøre inn i Øst-Ghouta med humanitær hjelp, og for å evakuere syke og sårede.

FNs sikkerhetsråd skulle torsdag stemme over et svensk-kuwaitisk resolusjonsforslag om 30 dagers våpenhvile i Syria, men avstemningen ble utsatt til fredag. Fredag ble den på nytt utsatt flere ganger utover kvelden, inntil det ble besluttet å utsette den nok en gang, denne gang til lørdag klokken 18 norsk tid.

Det er motstand fra Russland som ligger bak utsettelsene. FN-diplomatene forsøkte å meisle ut en tekst som de håper også Russland kan stille seg bak. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov uttalte fredag at landet kan slutte opp om en resolusjon, men at utkastet i så fall må inneholde garantier om at også opprørere må overholde en våpenhvile.

Russland var i utgangspunktet imot å stemme for en resolusjon som gikk imot Syrias president Bashar al-Assad, men ga seg til slutt etter flere endringer i utkastet.

Krav innfridd

Blant annet droppet Sverige og Kuwait kravet om at en våpenhvile måtte innledes innen 72 timer. Russland fikk også gjennom at våpenhvilen ikke skal gjelde IS eller al-Qaida.

Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia hadde gjentatte ganger insistert på at en øyeblikkelig våpenhvile var urealistisk.

Russland har også krevd at opprørerne skal respektere våpenhvilen. De har nektet å gi seg og har fortsatt å skyte raketter mot Damaskus, der 25 sivile er drept på halvannen uke.

Minst 22 drept i dag

Så sent som lørdag, mens resolusjonsutkastet ennå ble drøftet i New York, ble minst 22 mennesker drept og flere titall såret i nye bølger med flyangrep mot forstaden til Damaskus der opprørerne fortsatt holder stand, ifølge eksilgruppa SOHR.

Lørdagens bombing startet straks etter at Sikkerhetsrådet enda en gang utsatte avstemningen om resolusjonen.

Nær alliert

Russland har vært en av Assads viktigste støttespillere i flere år, og aktivister i Øst-Ghouta sier at russiske fly har deltatt del i luftoffensiven den siste uka.

Den intense bombingen har overveldet redningsmannskaper og leger på de provisoriske sykehusene som fortsatt er i drift.

Skrekkslagne beboere skjuler seg i trange kjellere og underjordiske tilfluktsrom der det ikke er plass til flere.

- Det er ikke strøm, ikke vann, ikke mel, ikke brød og ikke melk til barna, sier legeassistenten Siraj Mahmoud på en video der han krever iallfall en kort pause slik at folk kan skaffe mat til barna.

Saken oppdateres

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!