5000 barn sendes årlig til Pakistan

- Jeg ser at det er galt, sier Samira Munir (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk-pakistanere er sterkt uenige om hvordan det går med barn som blir sendt til Pakistan og tilbringer store deler av barndommen der før de vender tilbake til Norge.

Ifølge en rapport fra Human Right Service (HRS) bor årlig så mange som 5.000 barn med norsk statsborgerskap i Pakistan. Ifølge rapporten «Ute av syne, ute av sinn» sender foreldrene barna fra Norge før de når skolealder. Barna vender tilbake til som ungdom og kan da som regel lite norsk, noe HRS ser som et problem for integreringen.

Konklusjonene i rapporten er presentert i den danske Weekendavisen. Først i neste uke presenteres den i Norge. Før det vil ikke HRS utdype hvordan de har kommet fram til tallet 5.000 eller kommentere rapporten ytterligere.

- Lett å oversette

- Det er en betydelig andel norske barn som bor i Pakistan, men jeg tror ikke det er tilfelle at de blir dårlig integrert når de kommer tilbake. Jeg har hørt om barn som har vokst opp i Pakistan som klarer seg bedre enn barn som er vokst opp i Norge. De kommer tilbake med fullført grunnskole og grunnleggende kunnskaper fra Pakistan. De har lært mye, og det tar ikke så lang tid å oversette det til norsk, sier Athar Ali til NTB.

Han har full forståelse for at foreldre med pakistansk bakgrunn sender barna til hjemlandet og lar dem tilbringe store deler av barndommen der.

- Jeg tror det er kompliserende for norsk-pakistanske barn i Norge å måtte forholde seg til to kulturer og to språk. Mange foreldre tenker at ved at barna oppholder seg i Pakistan, vil de lettere utvikle en tokulturell identitet, sier Ali som tidligere har vært bystyrerepresentant for RV i Oslo.

Han tror også at misnøye med den norske skolen er en av grunnene til at foreldre helst vil at barna ikke skal vokse opp her.

- Kutt barnetrygden

Samira Munir sitter i Oslo bystyre for Høyre, og hun er av en helt annen oppfatning.

- Jeg kjenner dessverre til flere tilfeller der foreldre har sendt av gårde barna sine. Jeg kan forstå at foreldre gjør dette, men ser at det er galt. Erfaringer viser at det sjelden går bra når ungdommene kommer tilbake igjen, sier Munir til NTB.

- Barna kommer hjem uten å kunne det norske språket. De må starte med blanke ark i Norge, sier hun.

Munir tror det er store mørketall på dette feltet, og mener det er viktig å få fakta på bordet slik at det kan settes i verk tiltak.

- Hva med å kutte barnetrygden for barna i Pakistan, foreslår hun.

Menneskerettigheter

HRS mener at menneskerettighetene blir krenket for de barna som blir sendt til Pakistan. Organisasjonen skriver i sin rapport at slik praksis er nådestøtet for troen på integrering i Norge.

- De annengenerasjonsborgere vi møtte i Pakistan tar jo en fetter eller kusine som ektefelle med seg hit, også er det jo et 100 prosent pakistansk ektepar som skal føde tredje generasjon. Det er oppskriften på å utvikle et parallellsamfunn som på sikt vil true stabiliteten i Norge og resten av Europa, sier informasjonsansvarlig Hege Storhaug i HRS til Weekendavisen.

(NTB-Hege Lind-Hanssen)

<B>IKKE RIKTIG: Samira Munir sier hun ser at det ikke er riktig at norsk-pakistanske barn sendes til Pakistan.