BARNAS KAMP: Også syriske barn har tatt til gatene for å vise sin protest mot Syrias president Bashar al-Assad. Bildet viser to gutter i fredagens demonstrasjon i Adlb. Foto: Reuters/Scanpix
BARNAS KAMP: Også syriske barn har tatt til gatene for å vise sin protest mot Syrias president Bashar al-Assad. Bildet viser to gutter i fredagens demonstrasjon i Adlb. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

5000 drept i Syria

Drapsstatistikken sjokkerer verden mens valg blir avholdt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nærmere 5000 mennesker er drept i Syria siden protestene mot regimet til president Bashar al-Assad startet i mars, ifølge FNs menneskerettssjef Navi Pillay. Det melder NTB.

Mer enn 14.000 skal være arrestert, mens 12.400 har flyktet til nabolandene, ifølge Pillay, som mandag skulle legge fram de nye tallene for FNs sikkerhetsråd.

Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle har nettopp fullført et møte med Pillay, og er rystet.

- Jeg er virkelig sjokkert over det jeg har hørt om grusomhetene i Syria. Fem tusen mennesker er drept. Dette er sivile og mennesker som krever frihet og borger- og menneskerettigheter, sier Westerwelle ifølge Reuters.

- 20 drept Til tross for uroen gjennomførte syriske myndigheter de planlagte lokalvalgene mandag. Men også valgdagen ble preget av vold og sammenstøt, og minst ni personer skal ha blitt drept, ifølge NTB.

BBC opererer med et langt høyere tall, og rapporterer at minst 20 mennesker skal ha blitt drept.
Ifølge en syrisk menneskerettsgruppe ble minst ni sivile drept i de urolige provinsene Homs og Idlib. Også i den sørlige Daraa-provinsen ble det meldt om kamper mellom regjeringsstyrker og demonstranter som protesterer mot regimet til president Bashar al-Assad.

Syriske myndigheter uttaler at valget var friere enn tidligere år, men opposisjonen oppfordret til boikott, og gjennomførte en streik, skriver BBC.
Fryktet stemmelokaler I flere områder valgte velgerne å ikke møte opp ved valglokalene fordi de fryktet konsekvensene av den spente situasjonen. Andre steder ble syrere truet til å gå til stemmeurnene av sikkerhetsstyrkene, ifølge opposisjonelle aktivister.

Situasjonen gjøres ytterligere usikker av at myndighetene i Damaskus har nektet utenlandske observatører å følge valget.
- Jeg er overrasket at valget blir gjennomført under disse omstendighetene, sier en regimekritiker som ber om å få være anonym, til nyhetsbyrået AFP.

Frykter massakre Tallet på drepte i Syria har steget kraftig de siste ukene, og for tre dager siden ble det hevdet at det Syriske regimet er i ferd med å innlede en massakre.

I begynnelsen av desember meldte Navi Pillay at 4000 mennesker hadde mistet livet i protestene mot Syrias president Bashar al-Assad og hans regime. Ifølge tyske representanter skal Pillay da ha ment 5000 mennesker.

FNs høykommissær for menneskerettigheter sa da at hun fryktet situasjonen ville eskalere til en full borgerkrig.

Les også: Angrep Syrias ambasade.


STØTTER PRESIDENT: En tilhenger av Syrias president Bashar al-Assad holder en plakat av presidenten og Libanons Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah. Foto: Reuters/Scanpix
STØTTER PRESIDENT: En tilhenger av Syrias president Bashar al-Assad holder en plakat av presidenten og Libanons Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer