5.000 fryktes omkommet i jordskjelv

Over 5.000 mennesker mistet livet og 1.000 ble skadd i et jordskjelv i det nordlige Afghanistan lørdag, sa Afghanistans viseutenriksminister Abdullah Abdullah til BBC i dag. Men Kirkens Nødhjelp melder om langt lavere dødstall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Abdullah sa at han fryktet tallet var enda høyere. 5.000 er tallet på lik som er funnet, sa han, og viste til at skadene er langt større enn etter jordskjelvet som rammet det samme området i februar, da 4.000 mennesker døde.

Uenighet

Både hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser (MSF) og den afghanske opposisjonen, som kontrollerer deler av det avsidesliggende området 300 kilometer nord for Kabul, melder også at tusener mistet livet og at minst 70 landsbyer ble jevnet med jorda

lørdag i et skjelv som målte 7,1 på Richterskalaen.

En talsmann for MSF, Chris Teirlinck, bekreftet fra Mazar-i-Sharif at 3.000 var omkommet. Kolleger hadde informert ham om at 36 landsbyer var ødelagt i Takhar-provinsen og 21 i Badakhashan-provinsen.

En talsmann for general Ahmed Mashood i Panshirdalen sa at mellom 2.000 og 3.000 mennesker var døde bare i Shahr-Bozurg-området i Badakhashan.

- Under 100 døde

Men kilder i hjelpeorganisasjonene understreker at det fortsatt er ren gjetning hvor mange som har omkommet.

Stein Villumstad i Kirkens Nødhjelp sier til NTB at opplysninger han har fra lokalkontoret i Rostak tyder på at mindre enn 100 mennesker mistet livet, og at 2.500 hus i 41 landsbyer ble ødelagt.

- Logikk tilsier at tallet er lavt, fordi skjelvet skjedde klokka 11 på dagen når få mennesker befinner seg inne i husene sine, sa han.

Men han understreker at vanskelige interne kommunikasjoner, både på grunn av ødelagte veier fra det siste jordskjelvet og politiske skillelinjer, gjør det svært vanskelig å fastslå hvor høye dødstallene er. Kirkens Nødhjelps opplysninger gjelder kun

Badakhashan, og de har ingen informasjon fra Takhar.

Hjelp på vei

Villumstad sier at Kirkens Nødhjelp allerede har vært med på å sende mat til 20.000 mennesker, samt 130 telt og 1.700 ulltepper. Mer mat kan skaffes i området, men andre forsyninger må bringes inn i det vanskelig tilgjengelige området.

Dårlig vær hemmet den første hjelpen, og et fly fra FN kunne ikke lande i Ghoja Gar grunnet dårlig sikt og sølete flystripe.

Helikoptere var søndag på vei til området, og fly sto klare i Pakistan til å fly til Rostak med nødhjelp til ofrene.

I de første meldingene fra Kabul het det at bare fem mennesker var omkommet og rundt 60 skadd i skjelvet. Senere ble det meldt at rundt 1.000 hus i 36 landsbyer i Takhar-provinsen var ødelagt i rystelsene.

Jordskjelvet var mye kraftigere enn et jordskjelv i samme region i februar, som målte 6,6 og kostet 4.000 mennesker livet.

(NTB-DPA-AFP)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer