5000 i homoparade gjennom Grønland

Rekordmange gikk i homoparaden i Oslo i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Mellom 4 000 og 5 000 personer deltok i årets parade under Skeive dager, mens rundt 50 000 sto langs paraderuta som tilskuere, opplyser arrangørene. Om man ser bort fra Europride i 2005, er dette tidenes største homoparade i Oslo.

- Vi er overveldet, både over alle som ville komme å se og alle som deltok i paraden, sier styreleder Stein Runar Østigaard i Skeive dager i en pressemelding.

Jentene på Toten Ifølge Oslo politidistrikt ble paraden gjennomført helt uten noen form for ordensproblemer.

Årets Homofrydpris gikk til deltakerne i tv-serien Jentene på Toten og Stensveen ressurssenter med Mariann Arntzen og Harald Sundby.

Friele i kongens bil Homoparaden går for første gang fra Grønland i Oslo. Det hele startet klokka 13 i formiddag, og avslutter med stort parade- og jubileumsshow i Pride Park på Rådhusparken klokka 16.

Aller først kjørte forkjemperne Kim Friele og Wenche Lowzow - i samme bil som kongeparet brukte under signingsferden i Trondheim, ifølge NTB.

Kim Friele har kjempet for homofil frigjøring i nesten et halvt århundre.

- Man må nesten ha levd alle disse 47 årene og klype seg i armen for å skjønne hva som har skjedd. 47 år er lenge å kjempe for en sak. Jeg håper nå at det ikke vil ta 10-15 år med de neste framskrittene, sier Friele til NTB.

- Tilbakeviser kritikken - Den positive stemningen vi har opplevd i dag, tilbakeviser også innvendingene vi ble møtte med på forhånd. Vi har fått bekreftet at Grønland er en mangfoldig bydel der det er plass til alle, sier Østigaard.

I forkant hadde mange oppfattet det hele som en bevisst protest mot tilfellene av såkalt moralpoliti og homohets i området.

Også Skeiv Ungdoms leder, Espen Alexander Evjenth (29) sa i et intervju med Dagbladet FREDAG at han var glad for at Grønland var utgangspunktet for marsjen.

- Jeg vil ikke bidra til å svartmale situasjonen på Grønland. Vi har moralpoliti over hele landet. Homohets foregår i skolegårder landet rundt, sier Skeiv Ungdoms leder Espen Aleksander Evjenth (29) i intervjuet.

- Selv om det finnes en del konservative muslimer i Oslo, kan vi ikke nødvendigvis tro at situasjonen for LHBT-personer (Lesbiske, Homofile, Bifile og Transpersonerer, red. anm.) er bedre andre steder. Vi er ikke så fantastiske når det gjelder mangfold og åpenhet her til lands som mange tror. Når man ser sånn på det, tror jeg mange steder i Norge ville ha godt av en skikkelig god homoparade, fortsetter han.

- Må tørre å utfordre Men paraden er kritisert både utenfra og innad i det skeive miljøet for å promotere et ensidig bilde av homofile som dansende i dragkostymer eller i lakk og lær.

Evjenth mener det må være lov å kle seg opp når man skal gå i tog.

- Vi må tørre å utfordre det smale synet til de treige, pripne menneskene som på død og liv skal kritisere andre folks uttrykksformer hva andre gjør i senga.

Han mener det er mer medienes skyld at det er inntrykket av paraden, og understreker at det er stort mangfold i paraden - med også vanlig kledde folk.

- Showet er synlighetspolitikk i praksis. Det har spilt en vesentlig rolle gjennom tidene. Det er vanskelig å synliggjøre ting som ikke synes. Dette er en måte å si til dem som sitter rundt om i Norge og føler seg ensomme og annerledes at «her er vi!».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer