5000 kan være drept i jordskjelv

Fem landsbyer er ødelagt og FN frykter at dødstallet kan stige til 5000. Afghanske myndigheter frykter at 20.000 kan ha blitt hjemløse i det krigsherjede landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordskjelvet målte 5,8 på Richter's skala og rystet et stort område i Afghanistan og Nordvest-Pakistan seint mandag kveld. Så langt er 600 mennesker funnet døde, men tallet kommer til å stige kraftig utover dagen.

Fem landsbyer er ødelagt i Nahrin-området, 140 kilometer nord for Kabul, melder nyhetsbyrået AP.

Det var flere etterskjelv i Nahrin natt til tirsdag. Den viktigste byen i området, Baghlan, ble hardt rammet og over 200 hus ble helt ødelagt.

Tallene varierer

Ifølge NTB er meldingene om ofre og ødeleggelser svært sprikende.

Ulike kilder i området opererer med tall fra 1500-4000 ødelagte hus, og antall døde varierer fra 1500-4800 mennesker.

- Rapporter vi har mottatt sier at det er 1500 døde, 4000 skadde, minst 1500 hus ødelagt og 20.000 har blitt hjemløse, sa en talsmann for den afghanske forsvarsministeren.

Overgangsregjeringen i Afghanistan har nå innkalt til krisemøte, og avlyste dagens planlagte besøk til Tyrkia.

Norges Røde Kors i området

Norges Røde Kors la tirsdag planer for hva slags omfang organisasjonen skal legge seg på i hjelpearbeidet.

- Vi har allerede en stor delegasjon inne i området, og vi forsøker nå å få en oversikt over situasjonen, sier nødhjelpskoordinator Ole-Petter Sunde i Norges Røde Kors til NTB.

Sunde sier at den internasjonale hjelpedelegasjonen som er i hovedstaden Kabul, tirsdag rykker ut med tepper og telt til området der jordskjelvet rammet hardest.

- Vi vil først bruke de ressurser vi har i området, sier Sunde om hvorvidt det vil bli aktuelt å sende flere folk eller mer utstyr til katastrofeområdet.

Kaldt om natten

FN-talsmann Manoel de Almeida e Silva sier de sendte hjelpearbeidere til området umiddelbart, blant annet telt og utstyr de som har blitt hjemløse. I Nahrin er det ofte minusgrader om natten, og uten tepper og klær kan dødstallene stige.

Folk fra Røde Kors har også satt kursen mot skjelvområdet, og hjelpearbeidere som var i Mazar-I-Sharif fortalte at de merket skjelvet mandag kveld, melder NTB.

Veiene i landet er imidlertid svært dårlig og hjelpearbeidet vil ikke bli lett. Av samme grunn vil det også ta tid før bekreftede rapporter kan fortelle om skadeomfanget.

  • 3. mars døde mer enn 100 mennesker etter et jordskjelv i Hindu Kush-fjellene. Skjelvet målte 7,2 på Richter's skala, men var så mye som 240 kilometer under jordoverflaten. Det var det kraftigste jordskjelvet i området siden 1983.