Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

5000 møtte kronprinsparet

Kronprinsparet ble tatt imot av over 1. 500 barn fra Tromsø kommunale kulturskole da de i kveld kom sammen til Tromsø for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barna hadde tatt oppstilling langs Storgata i Tromsø sentrum for å hilse kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit velkommen til byen. De unge musikantene dannet et par hundre meter langt orkester, og spilte på alt fra fiolin til kosteskaft og plastikkbøtte.

Det var kaldt i ishavsbyen, minus 12 grader, men likevel hadde over 5.000 tusen mennesker møtt opp for å se kronprinsparet på deres første tur i Nord-Norge.

Roste kulturlivet

Etter spaserturen gjennom barneorkesteret, åpnet kronprins Haakon Nordlysfestivalen på torget i byen.

- Jeg liker meg i Tromsø, sa kronprinsen, og jubelen brøt løs.

For kronprins Haakon husker ishavsbyen fra den tiden da han tjenestegjorde som offiser i marinen, og stadig var innom Tromsø havn. Kronprinsesse Mette-Marit hadde derimot aldri vært i Nord-Norge før denne turen.

- Knapt noe sted i landet blomstrer kulturen slik som her i nord. Det er tydelig at dere vil noe, sa kronprinsen og roste Tromsøs kulturliv samt Nordlysfestivalens evne til å satse på nye talenter.

Så klippet han og kronprinsessen en kjetting med en svær kjettingsaks, og festivalen var åpnet.

Republikansk velkomst

Tromsøs ordfører Hermann Kristoffersen (Ap), også kalt «røde Hermann» på grunn av sin revolusjonære og dertilhørende republikanske fortid, kvitterte med å ønske kronprinsparet hjertelig velkommen.

- Også på vegne av republikanerne i Tromsø vil jeg ønske dere to velkommen, for det er en ting som smelter selv det hardeste republikanerhjerte: kjærligheten, sa røde Hermann.

De kulturelle innslagene

Musikken kronprinsparet fikk høre i Tromsø fredag kveld var så variert som den vel kan bli.

Først spilte et av Tromsøs avantgarde-band, Skrotofonien, på australsk digerido, plastkanner, blikkbokser, gamle vaskemaskiner - kort sagt alt som lager lyd. Deretter gikk de kongelige inn i kulturhuset, og fikk høre klassisk barokkmusikk fra det italienske ensemblet Il Giardino Armonico, som spiller musikk fra det 1600- og 1700-tallet.

  • Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit skal være i Tromsø til fredag ettermiddag, mens Nordlysfestivalen varer til og med søndag.

    (NTB)

PÅ TUR: Kronprinsparet ble blant andre møtt av ordfører Hermann Kristoffersen da de ankom Tromsø torsdag ettermiddag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!