Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 5000 nordmenn bitt av hund årlig

Hvert år blir rundt 5000 mennesker i Norge såpass skadet av hundebitt at de er nødt til å få medisinsk behandling, sier hundeekspert.

HUNDETRENER: Leder for Oslo Hundeskole, Geir Marring, er en av norges fremste hundeeksperter. Foto: Dagbladet
HUNDETRENER: Leder for Oslo Hundeskole, Geir Marring, er en av norges fremste hundeeksperter. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Geir Marring har drevet Oslo Hundeskole i over 20 år og regnes som en av norges fremste ekseperter på feltet.

- Dessverre er det mange hunder som får dårlig oppdragelse, og noen burde aldri hatt hund overhodet. Det er grunnen til at så mange som 5000 mennesker blir bitt av hund årlig i Norge, sier Marring til Dagbladet.

Tallene er hentet inn fra legevakter og sykehus rundt om i landet.

Få anmelder Ifølge Marring er det veldig få av disse tilfellene som blir anmeldt, og enda færre ender opp i retten.

- Av de 5000 er det kun mellom 30 og 40 som ender opp i rettsystemet årlig, sier Marring.

- Hvorfor er det så få saker som ender opp i retten?

- De som blir bitt vet ikke hvordan praksisen fungerer. Når noen blir angrepet av hund, er det hundeloven og dyrevernloven som trer inn, men det er nesten kun de som har hund som er kjent med dette. Det er mange som aldri har eid en hund som i det hele tatt har hørt om loven, sier Marring.

Etterspør folkeopplysning Marring mener det må en bevisstgjøring til.

- Det fødes flere hunder enn barn hvert år, så der har vi bomma. Det bør bli mer fokus på hundeeiers ansvar og hundeloven. Dersom flere var klar over dette, ville også flere ofre for hundeangrep anmeldt slike tilfeller, mener han.

Ifølge politiets strategiske stab har det første halvår i år blitt registrert 34 brudd på hundeloven, får Dagbladet opplyst.

Siden 1.1.2010 har det blitt anmeldt 169 tilfeller av hundebitt eller dyrebitt, skriver Politidirektoratet til Dagbladet i en e-post.

Usikker skjebne Tidligere denne uken ble et barn og to voksne brutalt angrepet av tre hunder. Det endte opp med tur på sykehuset og dype, åpne sår etter hundebittene.

Hundeeieren ble pågrepet og er siktet for brudd på hundeloven, men nekter straffskyld.

- Vi vet at den ene hunden gikk til angrep, men vi er foreløpig ikke sikre på hvordan de to andre oppførte seg, sier politiadvokat ved Mandal politistasjon, Terje Skaar, til Dagbladet.

Skaar opplyser om at politiet ønsker å avlive hunden de er sikker på gikk til angrep.

- Siktede samtykker ikke til avlivning, så nå må vi gjennom en prosess og skjebnen til hundene blir dermed utsatt til over helgen, sier Skaar.

I BUR: Dette er en av hundene som var involvert i angrepet torsdag som sendte to voksne og et barn på sykehus. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
I BUR: Dette er en av hundene som var involvert i angrepet torsdag som sendte to voksne og et barn på sykehus. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!