5000 sørgende tok farvel med Mohammad Arshad (52) i Oslo

Massemønstring under begravelsesbønnen for drapsofferet i Oslo i ettermiddag. - Familien er overveldet over den enorme støtten, sier bistandsadvokaten.

TUNGT FARVEL: Kisten med Mohammad Arshad ble i 13-tida i dag båret ut fra moskeen etter begravelsesbønnen av menn i den nærmeste familien, slektninger og gode venner. 52-åringen ble seinere gravlagt i den muslimske gravlunden på Høybråten i Oslo. Bildene er tatt etter avtale med familien. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
TUNGT FARVEL: Kisten med Mohammad Arshad ble i 13-tida i dag båret ut fra moskeen etter begravelsesbønnen av menn i den nærmeste familien, slektninger og gode venner. 52-åringen ble seinere gravlagt i den muslimske gravlunden på Høybråten i Oslo. Bildene er tatt etter avtale med familien. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da begravelsesbønnen (Janazah) for den høyt respekterte restauranteieren og familieoverhodet Mohammad Arshad (52) startet klokka 12 i dag, var det kommet så mange at det nesten ikke var plass nok i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen på Grønland.

Moskéledelsen opplyser til Dagbladet at det var det rundt 5000 mennesker innenfor dørene som ville sørge, be og vise sin respekt overfor familien etter det tragiske dødsfallet.

Arshad, som for fire dager siden ble overfalt av ukjente gjerningsmenn på Manglerud i Oslo og døde av skadene, var en kjent og kjær skikkelse for svært mange i det norskpakistanske miljøet. I tillegg hadde mange andre oslobeboere, som blant annet kjente Arshad som en smørbild innehaver av serveringsstedene Waldemars Café og Frognerstranda kro, møtt opp.

- Familien er svært takknemlig for at flere tusen mennesker har møtt opp for å ta et siste farvel i dag. Etter det jeg får opplyst har det vært en parallell markering i Pakistan, der betydelig flere har deltattt. Familien er overveldet over den enorme støtten de har fått i den tunge tiden, sier bistandsadvokat Vibeke Knapstad i kveld.

- Uskyldig I seremonien i den store moskeen ble Arshad minnet som en pliktoppfyllende mann som blant annet alltid stilte opp også i menighetens arbeid. Samtidig kom en av imamene inn på selve forbrytelsen han er utsatt for.

FULLSATT MOSKÉ: Den store moskeen på Grønland var helt full under seremonien i ettermiddag.  Foto Lars Eivind Bones / Dagbladet
FULLSATT MOSKÉ: Den store moskeen på Grønland var helt full under seremonien i ettermiddag. Foto Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Imamen tok til orde for at Arshad er et uskyldig offer for en kriminell handling - at han ikke hadde gjort noe for å fortjene dette, sier Ap-politiker Aslam Ahsan, en mangeårig venn av avdøde.

Mange gråt, omfavnet hverandre og utvekslet historier om den populære familiemannen da Dagbladet etter avtale med familien fulgte begravelsesbønnen inne i moskeen i ettermiddag. Tidligere har flere i Arshads omgangskrets beskrevet ham som «verdens snilleste mann».

- Det var veldig, veldig mange som hadde møtt opp. Alle jeg snakket med er opprørte og forstår ikke hvorfor dette skjedde med ham. Jeg går med tårer i øynene i dag. Min oppfatning er at dette også var en samlet protestmarkering fra hele det norskpakistanske miljøet mot uretten som har skjedd, sier Ahsan til Dagbladet.

Begravelse i Oslo Avdøde etterlater seg kone og fire voksne barn - en datter og tre sønner - som sto ham svært nær. Samtidig sørger nå slektninger både i Norge og Pakistan sammen med en enorm vennekrets etter det sjokkerende dødsfallet.

Mohammad Arshads kiste ble båret ut fra moskeen på skuldrene til menn i den nærmeste familien, slektninger og nære venner, før et mindre begravelsesfølge fulgte siste del av seremonien i den muslimske gravlunden på Høybråten.

Overfalt i gata Arshad var på vei hjem fra jobben på Waldemars Café på St. Hanshaugen til familiens bolig på Manglerud da han ble angrepet natt til lørdag.

DØDE NATT TIL LØRDAG: Mohammad Arshad (52) ble funnet livløs og utsatt for vold like ved sin egen bolig på Manglerud natt til lørdag. Han døde like etter på sykehus. Familien måtte vente til i dag med begravelsen på grunn av obduksjonen.

Foto: Olav Olsen / AFTENPOSTEN / NTB SCANPIX
DØDE NATT TIL LØRDAG: Mohammad Arshad (52) ble funnet livløs og utsatt for vold like ved sin egen bolig på Manglerud natt til lørdag. Han døde like etter på sykehus. Familien måtte vente til i dag med begravelsen på grunn av obduksjonen. Foto: Olav Olsen / AFTENPOSTEN / NTB SCANPIX Vis mer

52-åringen skal i forkant ha ringt kona for å si fra om at han var hjemme om en halvtime, men etter å ha parkert bilen et steinkast fra huset, ble han utsatt for vold mot hodet og etterlatt livløs midt i gata til han ble funnet klokka 00.28 av en forbipasserende drosjesjåfør.

Politiet jobber ut fra at Arshad kan ha blitt et helt uskyldig offer for en konflikt mellom personer han kjenner og et kriminelt miljø.

Det pågår nå en svært omfattende drapsetterforskning, der oslopolitiet blant annet skal avhøre mange titalls personer og undersøke elektroniske spor.

Ingen er ennå siktet eller pågrepet i saken, opplyser oslopolitiet til Dagbladet i kveld.

MASSEMØNSTRING: Maulana Mehboob-ur-Rehman er til vanlig imam ved Islamic Cultural Center, men bidro i dag under begravelsesbønnen i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat blant annet for å vise at alle menighetene kondolerer overfor familien som én. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MASSEMØNSTRING: Maulana Mehboob-ur-Rehman er til vanlig imam ved Islamic Cultural Center, men bidro i dag under begravelsesbønnen i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat blant annet for å vise at alle menighetene kondolerer overfor familien som én. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Familien uttryker stor fortvilelse over at ingen er pågrepet i saken. Alle som kan ha tips eller som vet noe om saken, oppfordres derfor til å kontakte politiet, sier bistandsadvokaten i kveld.

GRÅT OG TRØST: Mohammad Arshads sønner og bror var blant familiemedlemmene som fulgte kisten til det siste hvilestedet i ettermiddag. Bildene er tatt etter avtale med den nærmeste familien. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GRÅT OG TRØST: Mohammad Arshads sønner og bror var blant familiemedlemmene som fulgte kisten til det siste hvilestedet i ettermiddag. Bildene er tatt etter avtale med den nærmeste familien. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer