5.000 tyrkiske geværer ubrukelige

BERGEN (NTB): Forsvaret trekker tilbake 5.200 MG-3-geværer som er kjøpt fra Tyrkia. Våpenene skal være ubrukelige, og prisen for å reparere dem kan beløpe seg til nærmere 30 millioner kroner, skriver Bergensavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En produksjonsfeil i løpene på geværene gjør at det oppstår for sterkt trykk inne i løpet, slik at mekanismen bak i våpnene blir skadd. Hærens forsyningskommando fikk geværene i 1993.

- Vi har et problem og en situasjon vi ikke liker. Akkurat nå blir alle våpnene inndratt, og vi vurderer flere løsninger på hvordan geværene kan modifiseres. Det kan hende at maskingeværene blir sendt tilbake til Tyrkia, men det finnes også andre løsninger, sier brigader Steinar Huse i Hærens forsyningskommando.

Vil koste millioner

Da våpenkontrakten på 200 millioner kroner med den tyrkiske produsenten ble underskrevet, ble det hevdet at Forsvaret sparte flere titalls millioner kroner på å velge tyrkisk istedenfor tysk.

For ett år siden ble det oppdaget feil på enkelte våpen. Nå foreligger rapporten fra Forsvarets Forskningsinstitutt.

- Modifiseringen av geværløpene vil koste fra 18 til 29 millioner kroner, alt etter hvilken løsning som blir valgt, sier pressetalsmann Erik Ianke ved Forsvarets overkommando.

Problemer

Mest sannsynlig vil reparasjonene bli utført i Danmark, og der opplyses det at reparasjonen vil ta fra ett til tre år.

Allerede året etter at de første 1.400 geværene kom i 1993, ble det påvist feil. Geværene ble sendt tilbake til Tyrkia for justeringer.

De aller fleste skulle gå til Heimevernet, som hittil har «arvet» våpen fra de andre forsvarsgrenene.