50.000 evakueres i Praha

50.000 Praha-boere har fått evakueringsordre av myndighetene. -Vannet vil stige 3,5 meter, sier borgermesteren i Praha, Igor Nemec.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nemec sa at deler av middelalderbydelen Mala Strana i sentrum av byen vil være oversvømt innen tirsdag kveld. På grunn av det kraftige regnværet må demninger i elva Vlatava åpnes.

Nemec ba dem som har mulighet om å kjøre ut av Mala Strana og flere andre lavtliggende bydeler umiddelbart. Folk ble fraktet til skoler og andre bygninger fra klokka 3 i natt.

Skybrudd i Sentral-Europa har fått vannet til å stige over elvebreddene mange steder, fra Svartehavet til Bayern.

I utkanten av Praha druknet en 55 år gammel mann etter at han ble tatt av strømmen i elva Vltava mandag. Dermed har sju mennesker omkommet i uværet i Tsjekkia siden forrige uke.

I sør, der oversvømmelsene er verst, er tusener av mennesker blitt evakuert, og byer er blitt oversvømt eller isolert der vannmassene har tatt med seg broer. Strømmen er borte mange steder.

Katastrofeområde

Både Mellom-Europa og Russland er rammet av det kraftige regnværet de siste dagene. Mandag ble den østerrikske byen Salzburg erklært som katastrofeområde, og vannet fortsatte å stige mandag kveld. I den øvre delen av Østerrike står 8.000 redningsarbeidere klare for å hjelpe til med å evakuere folk som bor langs elvene i området.

I den tyske byen Passau i Bayern er det ventet at flommen vil gjøre elva Donau ti meter dyp, det høyeste nivået siden 1954. Tre mennesker omkom i Tyskland mandag som følge av uværet, deriblant en åtte år gammel jente, som ble truffet av et tre.

Hovedveien mellom Bayern og Wien er stengt, og jernbaneforbindelsen i Tyskland og Østerrike er lammet av regnværet.

Ved kysten av Svartehavet i Russland har myndighetene begynt å vaksinere innbyggere og turister mot hepatitt A og tyfus. I forrige uke mistet 58 mennesker livet da de ble dratt ut i Svartehavet av en flodbølge.

(NTB)

STORE ØDELEGGELSER: Flommen herjer store deler av sentrale Europa, som her i det østlige Tyskland. I morgen er det ventet storflom i Praha.
<B>FORHINDRER:</B> Byens beboere forsøker å demme opp for vannet.