50.000 på trygd mot sin vilje

En av fem som i dag mottar uføretrygd ønsker seg ut i arbeidslivet, men føler seg motarbeidet av saksbehandlere i Aetat og på trygdekontorene, ifølge NRK-programmet Økotrim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes det er helt forferdelig at uføretrygdede opplever staten som en fiende. Dagens trygdelov rommer ikke muligheten til å utnytte folks funksjonsmuligheter. Dette må endres, sier Arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo til Økotrim.

Avdelingsleder Jarl Ovesen ved Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon FFO forteller at de hele tiden opplever at deres medlemmer blir ansett som problematiske å sysselsette, og blir anbefalt uføretrygd fremfor arbeid av Aetat og trygdekontorer.

28 milliarder kroner skal i år utbetales til de 270.000 uføretrygdede i Norge. Over 50.000 av disse har meldt seg arbeidsledige, og ønsker ikke å sitte som passive stønadsmottakere.

- Mange av dem som lider av en usynlig funksjonshemning som astma, allergi, diabetes, epilepsi eller stamming vil ut i arbeid. De møter veggen på grunn av byråkratiets holdninger, sier Ovesen.

(NTB)