500 000 evakuert

Orkanen Wilma beveger seg nordover. 500 000 innbyggere er evakuert på Cuba. Norske studenter blir foreløpig værende på øya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kategori fire-orkanens ytterkant begynte å piske innover turiststedene Cozumel og Cancún på Yucatan-halvøya i Mexico torsdag kveld, og vinden vil øke i styrke etter hvert som orkanens senter kommer nærmere.

I morgentimene i går var vindstyrken oppe i over 240 km/t, med enda større styrke i kastene.

Merkes godt

Når ytterkanten av stormen når kysten av Yucatan, kan orkanen øke til kategori fem, med vindstyrke opp i 250 km/t, ifølge meteorologer.

Fra Yucatan ventes Wilma å bevege seg til Cuba, deretter enten til Florida Keys eller sørvest-Florida, ifølge Max May-field, sjefen for National Hurricane Center i Miami.Mayfield antar at den «veldig farlige» stormen vil nå Florida seint i morgen eller tidlig på mandag.

-  Orkanen har stor utstrekning, og vil merkes godt lenge før stormsenteret rekker fram, sier Mayfield.

Seks meter

På Cuba slår over seks meter høye bølger innover sørkysten, ifølge orkansenteret.

 EKSPLODERTE: Denne familien måtte på sykehus etter at en gasstank eksploderte da orkanen Wilma nådde Playa del Carmen i Mexico og raserte huset de bodde i. Nå beveger Wilma seg mot Cuba og Florida. Foto: Scanpix
EKSPLODERTE: Denne familien måtte på sykehus etter at en gasstank eksploderte da orkanen Wilma nådde Playa del Carmen i Mexico og raserte huset de bodde i. Nå beveger Wilma seg mot Cuba og Florida. Foto: Scanpix Vis mer

Kubanske myndigheter har evakuert 500 000 innbyggere fra de vestlige provinsene på grunn av forventninger om ekstremt regnvær og frykt for jordras.-  Nå er det veldig mye regn her, sier student Aleksander Østgaard på telefon fra Cuba. Han er én av studentene fra Gateway College som studerer i byen Cienfuegos.

-  Blir ikke evakuert

Østgaard forteller at han merker på byen at orkanen Wilma snart kan komme forbi .

-  Folk hamstrer hermetikk og andre matvarer i butikkene, forteller han.

Østgaard og de andre norske studentene i Cienfuegos kunne ikke dra på universitetet i dag.

-  Det var uvisst om vi da kunne komme oss hjem igjen fordi det var fare for at veibanen skulle bli fylt med vann, sier han.

Rektor på Gateway College, Petter Sørum, sier at studentene i Cienfuegos kommer til å oppleve storm, men at de sannsynligvis ikke blir evakuert.

-  Cienfuegos kommer ikke til å bli rammet av sentrum av Wilma. Dessuten bor studentene i solide bygninger, så vi mener at de er trygge der de er, sier han.