-  500 000 piper må inspiseres

Granskingskommisjonen frykter omfattende pipefeil i norske hjem, og ber myndighetene om å igangsette flere tiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om lag en halv million eldre elementskorsteiner i norske hjem må inspiseres snarest mulig, og vedfyrte hjem må feies årlig. Det er to av flere tiltak pipegranskerne ber om i sin rapport som ble lagt fram for Kommunaldepartementet i går.

Farlige piper

-  Vi er kommet fram til at elementskorsteiner produsert mellom 1969 og 1987 i seg selv ikke er brannfarlige, men pipetypen er spesielt utsatt for monteringsfeil. Og det er farlig. Slike monteringsfeil er knyttet til flere dødsbranner, sier kommisjonens leder, administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen.

-  Vi kjenner ikke prosentandelen av feilmonterte ildsteder på disse skorsteinene, men det bekymrer oss at mange feiere og andre fagfolk mener det dreier seg om et vesentlig omfang, sier Kalheim.

Livsfarlige feil

Dagbladet omtalte skorsteinsproblematikken i en artikkelserie der en rekke brann- og fyringseksperter sto fram med sin frykt for at skorsteinstypen har kostet flere mennesker livet i eksplosjonsartete boligbranner. Det ble også avslørt at myndighetene i årevis har mistenkt at svært mange hjem har piper med livsfarlige feilmonteringer, uten at noe er gjort for å rette dem.

Granskingskommisjonen ble opprettet av Kommunaldepartementet på bakgrunn av Dagbladets pipeavsløringer høsten 2003.

-  Takket være at Dagbladet og andre har brakt dette i fokus, ønsker vi inspeksjon av alle eksisterende eldre elementskorsteiner i forbindelse med at det innføres årlig feiing. Det kan være snakk om så mange som 500 000 skorsteiner, sier Kalheim.

 LIVSFARLIG BRANN:  Et kjennetegn på de farlige brannene er at de har  utviklet seg i en voldsom fart. I et bolighus Balsfjord i Troms ble den av de omkomne omkomne funnet halvveis ut av utgangsdøra med brannslokkingsapparatet ved siden av seg. Bildet  ble brukt som illustrasjon til en av reportasjene i Dagbladets pipebrann-serie i 2003. Foto: Privat.
LIVSFARLIG BRANN: Et kjennetegn på de farlige brannene er at de har utviklet seg i en voldsom fart. I et bolighus Balsfjord i Troms ble den av de omkomne omkomne funnet halvveis ut av utgangsdøra med brannslokkingsapparatet ved siden av seg. Bildet ble brukt som illustrasjon til en av reportasjene i Dagbladets pipebrann-serie i 2003. Foto: Privat. Vis mer

Kan eksplodere

I sin rapport støtter granskingskommisjonen langt på vei de kritiske ekspertenes teori om at sot, gass, og tjæreansamlinger i isolasjonen kan forårsake eksplosjoner i elementskorsteiner.

Men de utelukker at elementskorsteiner kan eksplodere med mindre de er montert feil.

Spesielt farlige er tilfeller der røykrøret fra ildstedet ikke går helt inn i det indre skorsteinselementet, men ender i isolasjonen. Det kan føre til kraftige gasseksplosjoner hvor skorsteinen revner, og flammene står ut. Også sotbranner i isolasjonen kan forekomme i feilmonterte piper. Det kan føre til sprekker slik at brannen sprer seg i resten av boligen.

Små sprekker i elementpipenes indre rør mener kommisjonen har mindre betydning, forutsatt at pipa er montert riktig, fyringen er riktig, og trekkforholdene er gode.

Manglende krav

Granskerne ser det som et stort problem at ildsteder og skorsteiner ofte ikke er dimensjonert i forhold til hverandre. På det punktet kritiseres norske myndigheter.

-  Nå har vi fått krav som hindrer at store ildsteder blir tilknyttet skorsteiner som ikke er dimensjonert for det. Men det er uheldig at dette tidligere ikke er blitt fulgt opp i Norge, slik det er blitt i andre land vi kan sammenlikne oss med, sier Kalheim.

Får granskingskommisjonen viljen sin, vil norske feiere få nok å drive med i åra som kommer.

-  Vi mener det bør feies årlig der det fyres med ved. I den forbindelse ønsker vi også årlig inspeksjon av ildsted og skorstein. Vi ber om at det nedlegges fyringsforbud dersom det avdekkes farlige feilmonteringer, sier Kalheim.

-  Mange har ingen anelse om at ildstedet deres er feil montert. Jeg er sikker på at vi vil få en mye tryggere hverdag dersom våre forslag til tiltak blir fulgt opp, sier Kalheim.

Selv om granskingskommisjonen ikke har funnet grunn til å si at skorsteinstypen i seg selv er farlig, påpeker de at den funksjonsmessig ikke holder mål.

-  Driftsmessig er den eldre elementskorsteinen ikke optimal. Den slipper inn luft gjennom pipeveggen. Ved 50 grader Celsius fører det til at røykgass kondenserer og legger seg på innsida av pipa, påpeker Kalheim.

LAGT FRAM: Granskingsrapporten etter Dagbladets pipeavsøringer er framlagt. Granskningsleder Dagfinn Kalheim (t.h.) gir rapporten til Kommunaldepartementets Roger Iversen.