Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

51 917 innsettelser på glattcelle i fjor

Advokatforeningen slakter norsk glattcellepraksis.

MÅ ENDRES: Både bruken og utseendet på norske glattceller må endres, mener Advokatforeningen. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
MÅ ENDRES: Både bruken og utseendet på norske glattceller må endres, mener Advokatforeningen. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokatforeningen krever at bruken av politiarrest endres radikalt, og at endringene må komme raskt.

I sin årstale på Hotel Bristol i går tok generalsekretær Merete Smith opp temaet.

- Vi har regnet ut at det i fjor var 51917 innsettelser på glattcelle. Dette er et overraskende høyt tall, sier Smith til Dagbladet.

Hun er spesielt kritisk til at glattcellene ikke brukes til det formålet de egentlig er ment for.

- Glattcellen er egentlig beregnet for overstadig berusede eller utagerende mennesker. I dag brukes glattcellen for alle pågrepne, og ikke kun for dem som den egentlig er ment for, sier Smith.

Barn på glattcelle Spesielt alvorlig mener Advokatforeningen det er når barn havner i politiarrest og på glattcelle.

Tall foreningen har innhentet, viser at det var 2056 innsettelser av barn i politiarrest i 2009. 49 av disse var under 15 år.

- Det høye antallet barn som settes i politiarrest, tyder i seg selv på at det daglig skjer brudd på barnekonvensjonen. Det må etableres alternative tiltak i hvert enkelt politidistrikt, slik at barn og ungdom som pågripes slipper å gå veien om glattceller, sier Smith.

Internasjonal kritikk Hun forteller også at den norske bruken av politiarrest har fått internasjonal kritikk.

- Både Europarådets torturkomité, FNs torturkomité og FNs barnekomité har kritisert Norge for å bryte internasjonale konvensjoner, og hevder at den internasjonale kritikken retter seg både mot forholdene i glattcellene og hvor lenge de pågrepne blir sittende der. Begge deler må det gjøres noe med, mener hun.

Nye regler - Vi har eksempler på at nordmenn har sittet 8 dager sammenhengende på glattcelle. Dette er sterkt i strid med reglene for politiarrest-bruk, sier Smith.

Advokatforeningen krever nå en lovendring for å korte ned tiden politiet kan holde en pågrepet i arrest uten fremstilling for dommer. I dag er fristen tre døgn, Advokatforeningen ønsker å korte denne ned til to døgn.

Rammer uskyldige Smith presiserer at så lenge man vet lite om årsakene til de forskjellige glattcelleinsettelsene, vil det være vanskelig å si at antallet insettelser i fjor var for mange.

- Men vi mener at alt for mange mennesker sitter alt for lenge under forhold som er unødvendig hensynsløse, sier hun.

GENERALSEKRETÆR: Generalsekretær Merete Smith i advokatforeningen slakter norsk glattcellepraksis. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
GENERALSEKRETÆR: Generalsekretær Merete Smith i advokatforeningen slakter norsk glattcellepraksis. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

- Det store paradokset er at dette i tillegg skjer på et tidspunkt da disse menneskene ikke er dømt. Dagens omfattende bruk av glattceller rammer både skyldige og uskyldige og er en skamplett på den norske rettsstaten, legger hun til.

Etterlyser bedre fasiliteter Generalsekretæren mener dessuten at selve glattcellene bør forandres.

- Som et strakstiltak mener vi at glattcellene ved landets politiarrester bør ominnredes. Målet må i imidlertid være å bygge ut den ordinære fengselskapasiteten. Personer som er pågrepet for straffbare forhold, bør settes i varetektsfengsler, ikke i politiarrest, sier Smith.

- Systemkritikk Smith håper Justisdepartementet nå vil se nærmere på bruken av glattcelle, både gjennom å innføre strakstiltak og ved å se på bruken på lengre sikt.

- Også vil jeg understreke at dette er en systemkritikk fra vår side, og ingen kritikk av politiet, sier Smith til Dagbladet.

2056 BARN: Ifølge tall som Advokatforeningen har innhentet, satt 2056 barn på glattcelle i fjor. 49 av disse var under 15 år. 
Foto: Morten Holm/SCANPIX
2056 BARN: Ifølge tall som Advokatforeningen har innhentet, satt 2056 barn på glattcelle i fjor. 49 av disse var under 15 år. Foto: Morten Holm/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!