51-åring kan ha smuglet inn terroristenes våpen

Skal ha gjennomført flere smuglerturer til Paris.

SJEKKER FRANSK KOBLING: Innenriksminister Thomas de Maiziere (t.h.) og sjefen for føderal Informasjonssikkerhet, Michael Hange, har i dag presentert en situasjonsrapport i Berlin.   Foto: NTB Scanpix / KAY NIETFELD/dpa
SJEKKER FRANSK KOBLING: Innenriksminister Thomas de Maiziere (t.h.) og sjefen for føderal Informasjonssikkerhet, Michael Hange, har i dag presentert en situasjonsrapport i Berlin. Foto: NTB Scanpix / KAY NIETFELD/dpaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Tysklands innenriksminister bekrefter nå at våpenkureren som ble tatt i Bayern før attentatene i Paris, hadde flere smuglerturer bak seg.

Det kan være snakk om kureren som brakte alle attentatvåpnene til den franske hovedstaden.

- Våre etterforskere har gjennom bilens GPS-anlegg kunnet slå fast at den varetektsfengslede mannen i den siste tida har gjort flere turer til Paris, uttalte Thomas De Maiziere under et intervju med tv-stasjonen ZDF.

På direkte spørsmål, bekreftet den tyske innenriksministeren at de franske myndighetene ble alarmert umiddelbart etter anholdelsen.

Vil ikke kritisere Varslinga skal ha blitt bekreftet mottatt fra fransk hold.

- Vi må nå undersøke hvorfor det ikke ble lagt mer vekt på vår melding. Men jeg ønsker ikke å gå ut med kritikk av Frankrike akkurat nå - og i denne situasjonen, sier Thomas De Maiziere til ZDF.

Føreren av en VW-Golf med nummerskilt fra Montenegro, ble vinket til side ved Bad Feilnbach utenfor Rosenheim i Bayern, rett etter at han torsdag for to uker siden hadde krysset grensa fra Østerrike.

Eiffeltårnet som forklaring Bilen var blinket ut av en patrulje som egentlig kikket etter menneskesmuglere.

Den 51 år gamle montenegrinske statsborgeren bak rattet, forklarte at han han hadde kjørt alene gjennom mesteparten av Europa, fordi han gjerne ville til Paris for å se Eiffeltårnet.

Etter at han hadde opplevd denne berømte turistattraksjonen, ville han sette seg i bilen og kjøre hjem til Montenegro, hevdet 51-åringen.

Gjemte våpen og sprengstoff
Som Dagbladet tidligere har omtalt bestemte betjentene seg for en nøyere undersøkelse av bilen etter å ha plukket fram to pistoler og en håndgranat som lå skjult i motorrommet.

Fra skjulte hulrom hentet de ut åtte kalasjnikover med tilhørende ammunisjon, en revolver, to håndgranater, 200 gram TNT-sprengstoff og ytterligere to pistoler.

51-åringen ble sist fredag framstilt i forhørsretten og varetektsfengslet. Via GPS-anlegget i bilen kunne etterforskerne se at han hadde kjørt mer eller mindre i ett strekk fra Montenegro, gjennom Kroatia, Slovenia og Østerrike, før han ved åttetiden torsdag morgen passerte grensa til Tyskland. En adresse som ble funnet på en lapp i bilen, var identisk med den som føreren hadde tastet inn på sin GPS.

Underspilte advarsel
Umiddelbart etter anholdelsen i Rosenheim, ble franske myndigheter orientert gjennom kriminalpolitiet i delstaten Bayern.

I Paris oppfattet vedkommende som tok imot henvendelsen, at saken måtte dreie seg om organisert kriminalitet. Den fikk dermed ingen høy prioritet.  

Umiddelbart etter terrorangrepene i Paris natt til lørdag, ble den varetektsfengslede montenegrineren hentet fra arresten i Traunstein og brakt til avhør hos delstatens kriminalpoliti (LKA).

Han insisterer på at den opprinnelige forklaringen er korrekt, og hevder at han ikke ante noe om våpnene som var gjemt i bilen hans. 

Mulig sammenheng Montenegrineren skal ifølge die Welt ha hatt flere franske telefonnummer lagret på mobilen.  

Lørdag gikk Bayerns ministerpresident Horst Seehofer ut og bekreftet at det finnes holdepunkter for en sammenheng med terrorhandlingene i Paris.

Søndag føyde delstatens innenriksminister til at tysk politi har satt i sving et intensivt samarbeid med franske etterforskere, for å finne ut om 51-åringen var på vei til Paris for å levere våpen til terroristene.

Tyskerne vil også gjerne vite hvorfor kriminalpolitiet i Bayern nøyde seg med å ringe til Paris om saken, men lot være å sende rapport til regjeringens antiterroravdeling i Berlin.