51 evakuert fra oljerigg

51 personer er evakuert fra oljeplattformen Bideford Dolphin som har revet seg løs på Vigdisfeltet i Nordsjøen. Det er 17 meter høye bølger i området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

51 personer fra Bideford Dolphin er nå brakt i sikkerhet ombord på Gullfaks A-plattformen, som ligger like i nærheten.

Vinden har nå snudd, og Bideford Dolphin truer ikke lenger oljeplattformen Snorre, som har 214 personer ombord. Det blåser nå 55 knop fra vest. Det tilsvarer full stom til liten orkan.

Bideford Dolphin klamrer seg fast til havbunnen med bare to av ialt åtte ankre for øyeblikket. Tre av ankerfestene er røket. Plattformen har også egne motorer som holder den på plass i vindkastene.

- Bare personell med nøkkeloppgaver er tilbake på Bideford Dolphin, sier pressetalskvinne Eldbjørg Vaage ved hovedredningssentralen på Sola til Dagbladet.no.

Seks helikoptre har deltatt i evakueringen av personell fra plattformen. Redningsmannskaper fra Hovedredningssentralen på Sola, Ørlandet hovedflystasjon og Helikopterservice kom raskt til stedet etter å ha fått melding like etter klokka 16 i ettermiddag. Ingen har kommet til skade.

- Etter alt å dømme er det dårlige været årsaken til bruddet på ankrene, sier informasjonssjef Anne Ekern i Norsk Hydro til Dagbladet.no.

- Riggen er 280 meter av lokasjon, men den ligger relativt stille i øyeblikket, sier Benedikt Henriksen ved Norsk Hydro til Dagbladet.no.

Bideford Dolphin var framme ved Vigdis-feltet 27. mai i fjor. Da hadde den ligget hos West Contractors i Ølen siden høsten året før, for at byggingen skulle avsluttes, og alle tester bli ferdig utført. Riggen har så langt utført arbeid på seks brønner for Norsk Hydro. Bideford begynte å bore for Hydro i mai i fjor. De har en sju år lang kontrakt. Oljedirektoratet foretok en revisjon av riggen i fjerde kvartal i fjor. Det ble ikke funnet noen feil, opplyser selskapet i internavis si, Dolphin Nytt.

- Bidefjord er den mest moderne riggen som finnes i dag innen boring og brønnkomplettering. Det har vært en lang prosess å utvikle den nye teknologien , og få alt til å fungere optimalt. Men resultatet er blitt imponerende, sa Rig Manager Terje Tjelta i Dolphin til internavisa.

- Aldri tidligere har jeg opplevd å ta en rigg ut i operasjon uten noen form for pålegg fra myndighetene om ting som må utbedres. Men det er tilfellet med Bidefjord, sa Tjelta.

Hele prosjektet kostet 2,6 milliarder kroner.

Her er Dolphins hjemmeside

Her er de tekniske spesifikasjonene på riggen