51 maraton. 50 dager. 50 stater.

Løp 215 mil for orkanen Katrina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sam Thompson koordinerer en frivillighetsgruppe som hjelper med å gjenoppbygge de orkanrammede områdene i USA. Ett år etter den katastrofale orkanen Katrinas ødeleggelser, følte han at noe måtte gjøres for at folk ikke skulle glemme.

Han bestemte seg derfor å løpe 50 maraton på 50 dager i alle USAs 50 stater. Prosjektet kalte han for «The 50 in 50 in 50 run for hope».

- Sannheten er at det er masse som fortsatt må gjøres i områdene som ble rammet av Katrina. Det ser fortsatt ut som det gjorde for et år siden. Mye er ryddet, men utenforstående ville ha trodd at stormen kom i går, sa Thompson til CNN.com i forrige uke.

Han endte opp med å løpe 51 maraton og ikke bare 50, fordi han en dag på impuls bestemte seg for å løpe to maraton samme dag 


To kilometer i timen
Thompson startet et av sitt livs løp i Colorado den første juli. Siden da har han i gjennomsnitt løpt to kilometer i timen, hver time, hver dag i 50 dager. Lørdag morgen kom han i mål.

- Det var et kick! Selv nå er det vanskelig å forstå at det er over. Det føles ikke som at jeg har løpt 51 maraton, sa Thompson til Vicksburg Post da han kom i mål lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thompson har løpt ett maraton i hver av USAs 50 stater. Alle løpene var nøye oppmålt på forhånd og godkjent som maraton-løp - hvert på 42,195 kilometer. For å kunne dokumentere løpet, har Thompson løpt med hjertemonitor og GPS. I tillegg har mange andre løpt sammen med ham deler av løpet.


Negative leger
Å løpe 2152 kilometer fordelt på 50 dager virker uoverkommelig. Da Thompson var 17 år, var han i en stygg bilulykke. Han fikk store skader, fremtidsutsiktene så dårlige ut. Spådommen var at han kanskje ikke kunne løpe igjen. I dag, åtte år senere løper han altså mer enn de fleste. Lege Sanjay Gupta frykter at Thompson skal få varige skader etter løpet.

MARATON-MANNEN: I 50 dager har Sam Thompson løpt over hele USA - for at folk ikke skal glemme orkanen Katrinas ofre. Foto: www.50in50in50.com
MARATON-MANNEN: I 50 dager har Sam Thompson løpt over hele USA - for at folk ikke skal glemme orkanen Katrinas ofre. Foto: www.50in50in50.com Vis mer

- Han har ikke nok tid til å hvile mellom hvert løp, han kommer til å slite på allerede skadede ledd. Det er stor sjanse for at han kan få varige mén, sa Gupta til CNN noen dager før løpet var fullført.

- I tillegg er det stor sjanse for kronisk dehydrering.

Guptas spådommer viste seg å være feilaktige.

- De fleste har sagt, og sier fortsatt at det er umulig å løpe 50 maraton på 50 dager. Det er gøy å vise folk at de tar feil. Menneskekroppen er i stand til mye, sa Thompson.


Stor oppslutning
Thompsons mål om å sette søkelyset tilbake på de orkanrammede områdene har fungert. Bridget Maurigi jobber i samme kirke som Thompson, kirken der frivillighetsarbeidet ledes fra. Hun kan fortelle at de har mottatt masse post.

- Og masse post, betyr mye penger. I tillegg har vi fått masse e-post, noe som betyr mange nye frivillige.

Lørdag ettermiddag kom Thompson i mål i Bay St.Louis i Mississippi og fikk mottakelse som en konge. Flere hundre mennesker var møtt frem for å heie maraton-mannen frem til målstreken. På spørsmål om hva han nå skulle ta seg til nå som løpet var ferdig, svarte han:

- Femti høneblunder, på en dag, i en stat.