Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

51 maraton. 50 dager. 50 stater.

Løp 215 mil for orkanen Katrina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sam Thompson koordinerer en frivillighetsgruppe som hjelper med å gjenoppbygge de orkanrammede områdene i USA. Ett år etter den katastrofale orkanen Katrinas ødeleggelser, følte han at noe måtte gjøres for at folk ikke skulle glemme.

Han bestemte seg derfor å løpe 50 maraton på 50 dager i alle USAs 50 stater. Prosjektet kalte han for «The 50 in 50 in 50 run for hope».

- Sannheten er at det er masse som fortsatt må gjøres i områdene som ble rammet av Katrina. Det ser fortsatt ut som det gjorde for et år siden. Mye er ryddet, men utenforstående ville ha trodd at stormen kom i går, sa Thompson til CNN.com i forrige uke.

Han endte opp med å løpe 51 maraton og ikke bare 50, fordi han en dag på impuls bestemte seg for å løpe to maraton samme dag 


To kilometer i timen
Thompson startet et av sitt livs løp i Colorado den første juli. Siden da har han i gjennomsnitt løpt to kilometer i timen, hver time, hver dag i 50 dager. Lørdag morgen kom han i mål.

- Det var et kick! Selv nå er det vanskelig å forstå at det er over. Det føles ikke som at jeg har løpt 51 maraton, sa Thompson til Vicksburg Post da han kom i mål lørdag.

Thompson har løpt ett maraton i hver av USAs 50 stater. Alle løpene var nøye oppmålt på forhånd og godkjent som maraton-løp - hvert på 42,195 kilometer. For å kunne dokumentere løpet, har Thompson løpt med hjertemonitor og GPS. I tillegg har mange andre løpt sammen med ham deler av løpet.


Negative leger
Å løpe 2152 kilometer fordelt på 50 dager virker uoverkommelig. Da Thompson var 17 år, var han i en stygg bilulykke. Han fikk store skader, fremtidsutsiktene så dårlige ut. Spådommen var at han kanskje ikke kunne løpe igjen. I dag, åtte år senere løper han altså mer enn de fleste. Lege Sanjay Gupta frykter at Thompson skal få varige skader etter løpet.

MARATON-MANNEN: I 50 dager har Sam Thompson løpt over hele USA - for at folk ikke skal glemme orkanen Katrinas ofre. Foto: www.50in50in50.com
MARATON-MANNEN: I 50 dager har Sam Thompson løpt over hele USA - for at folk ikke skal glemme orkanen Katrinas ofre. Foto: www.50in50in50.com Vis mer

- Han har ikke nok tid til å hvile mellom hvert løp, han kommer til å slite på allerede skadede ledd. Det er stor sjanse for at han kan få varige mén, sa Gupta til CNN noen dager før løpet var fullført.

- I tillegg er det stor sjanse for kronisk dehydrering.

Guptas spådommer viste seg å være feilaktige.

- De fleste har sagt, og sier fortsatt at det er umulig å løpe 50 maraton på 50 dager. Det er gøy å vise folk at de tar feil. Menneskekroppen er i stand til mye, sa Thompson.


Stor oppslutning
Thompsons mål om å sette søkelyset tilbake på de orkanrammede områdene har fungert. Bridget Maurigi jobber i samme kirke som Thompson, kirken der frivillighetsarbeidet ledes fra. Hun kan fortelle at de har mottatt masse post.

- Og masse post, betyr mye penger. I tillegg har vi fått masse e-post, noe som betyr mange nye frivillige.

Lørdag ettermiddag kom Thompson i mål i Bay St.Louis i Mississippi og fikk mottakelse som en konge. Flere hundre mennesker var møtt frem for å heie maraton-mannen frem til målstreken. På spørsmål om hva han nå skulle ta seg til nå som løpet var ferdig, svarte han:

- Femti høneblunder, på en dag, i en stat.