Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

52 år gammel kampanjevideo sett av millioner: «Republikanere uttrykker nå samme bekymring overfor Trump»

Republikaner Bill Bogert gikk hardt ut mot partiets presidentkandidat i 1964 - i en valgkampvideo for demokratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Nå virker det som om vi står overfor en veldig annerledes mann. Denne mannen skremmer meg».

Slik beskrev skuespiller og republikaner Bill Bogert forholdet sitt til den republikanske presidentkandidaten Barry Goldwater før valget i 1964.

Bogerts meninger ble brukt i en valgkampanjereklame for demokratene og presidentkandidat Lyndon B. Johnson, som gikk seirende ut av valget.

Mer enn 50 år senere ser den igjen dagens lys.

Trekker parallell til Trump Flere utenlandske medier mener nemlig det kan trekkes linjer til Donald Trumps sjanser for å bli republikanernes presidentkandidat under årets valg.

«Republikanere med stor innflytelse som har gått ut mot Trump under denne valgkampen, uttrykker en bekymring lik den Bogert uttrykker overfor Goldwater», skriver International Business Times.

Den 52 år gamle videoen ble denne uken publisert på Facebook-sidene til nyhetsnettstedet Quartz og har i skrivende stund 14 millioner visninger.

I den fire minutter lange reklamen forteller Borgert at han ikke forstår sammenhengen i og betydningen av uttalelsene til Goldwater.

«En reporter går til Goldwater og sier «Senator, på dette tidspunktet sa du dette og dette, og jeg siterer «blablabla, hva enn det er», sitat slutt». Og da svarer Goldwater «Vel, jeg ville ikke sagt det på den måten». Jeg klarer ikke forstå det. Var han seriøs da han sa det på den måten? Er han seriøs når han sier han ikke ville sagt det på den måten? Jeg skjønner det bare ikke. En president må mene det han sier».

Videre forteller han at grupper, som blant annet Ku Klux Klan, har uttykket sin støtte til presidentkandidat Goldwater.

«Enten er det de som ikke er republikanere, eller så er det meg», konkluderer Borgert.

- Jeg vet ingen ting om David Duke I slutten av februar gikk Ku Klux Klan-lederen David Duke ut og ga sin offisielle støtte til Trump.

Da CNN spurte Trump hvordan han reagerte på støtteerklæringen, svarte han:

- Du må forstå at jeg ikke aner noen ting om David Duke. Jeg vet ikke hva du snakker om - jeg kan ingenting om hvit makt-grupper eller hvit makt-forkjempere. Har han erklært støtte til meg, eller hva er det som skjer? Jeg vet ingen ting verken om David Duke eller hvit makt-grupperinger.

- Vil du ta avstand fra hvit makt-aktivister som dette?

- Jeg må se på den aktuelle gruppa, jeg vet ikke hvilken gruppe du snakker om. Du får meg ikke til å ta avstand fra ei gruppe jeg ikke vet noe om. Jeg må se hva det er snakk om først, svarte Trump.

Han fortsatte med å si nok en gang at han ikke kjente til Duke og at han aldri hadde møtt ham. Det viste seg imidlertid at Trump selv hadde snakket om både Duke og Ku Klux Klan i et intervju med New York Times i 2000, da han var aktuell som presidentkandidat for Reformpartiet.

- Reformpartiet inneholder nå et KKK-medlem - Hr. (David) Duke, en nynazist - Hr. (Pat) Buchanan, og en kommunist - fru (Lenora) Fulani. Det er ikke mennesker jeg ønskes å omgås med, uttalte Trump da.

Flere republikanere ut mot Trump Den amerikanske nyhetskanalen MSNBC har laget en oversikt over noen av republikanere som ikke ønsker å støtte Trump i nominasjonsvalget.

Scott Rigell, som for tiden representerer delstaten Virginia i Representantenes hus, skrev i en e-post til sine egne tilhengere at «min loyalitet til partiet vårt havner i skyggen av min kjærlighet for landet vårt. For å leve med en klar moral vil jeg ikke støtte en nominert som mangler den dømmekraften, det temperamentet og den personligheten som kreves for å styre landet. Det betyr at vil jeg ikke støtte Trump i primærvalget, dersom han skulle bli republikanernes presidentkandidat».

Også ti andre både tidligere og nåværende republikanske politikere har gått ut mot Trump, ifølge MSNBC.

Ben Carson, som tidligere i mars trakk seg fra den republikanske nominasjonskampen, og New Jersey-guvernør Chris Christie er blant dem som de siste ukene har gått ut og støttet Trumps kandidatur.