- UTÅLMODIG:  Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet sier at sjefen hans, justisminister Anders Anundsen er svært opptatt av å forebygge vold i nære relasjoner og trygge ungene. Foto: Christian Roth Christensen
- UTÅLMODIG: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet sier at sjefen hans, justisminister Anders Anundsen er svært opptatt av å forebygge vold i nære relasjoner og trygge ungene. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

52 barn mistet mor eller far tross varsler om vold og trusler: - Justisministeren begynner å bli utålmodig

Må bli bedre, sier statssekretær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Mandag denne uka skrev Dagbladet om SARA (Spousal Assault Risk Assessment Guide), et nytt verktøy norsk politi fikk i 2011 for å kartlegge risiko og forebygge partnervold.

Til tross for at samtlige politidistrikter i landet skulle ha tatt SARA i bruk allerede i 2013, er det fremdeles svært mange distrikter som fremdeles ikke benytter seg av verktøyet som ekspertisen mener kan hindre partnerdrap.

- Dette viser at det ikke har vært nok trykk på dette tidligere. Man burde ha vært i mål med dette. Justisministeren begynner å bli utålmodig, og har vært veldig tydelig i tildelingsbrevet til Politidirektoratet om at dette må implementeres, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet til Dagbladet.

- Må bli bedre Statssekretæren sier de er opptatt av å bli flinkere på forebygging, og viser til at departementet nå vil finansiere et treårig forskningsprosjekt på partnerdrap. Samtidig jobbes det med en ny avhørsmodell på barnehusene.

- Det er viktig å finne en god metode for å kunne hjelpe barn som har bodd i hjem med vold eller er blitt vitner til drap, sier Brein-Karlsen og legger til:

- Reportasjeserien i Dagbladet om barna som ble igjen etter partnerdrap, viser at vi må bli bedre og ha mer kraft i innsatsen for å sikre tryggheten til ungene - noe justisministeren er svært opptatt av.

Voldsvarsler Kartleggingen Dagbladet Magasinet har gjort av partnerdrap i perioden 2000-2013 (krever innlogging), viser at politi, barnevern, krisesenter eller en annen offentlig instans var varslet om familievold eller alvorlige trusler i forkant av rundt en fjerdedel av drapene som etterlot 118 barn uten mamma eller pappa.

52 barn mistet en forelder selv om myndighetene var varslet om vold eller alvorlige trusler.

Flere mødre som er drept i perioden, har minst ett opphold på krisesenter bak seg. Andre kvinner har anmeldt gjerningspersonen til politiet for vold eller trusler. Noen kvinner har fått voldsalarm og gjerningspersonen er ilagt besøksforbud. I noen tilfeller er besøksforbudet opphevet, i andre er det brutt.

- Alvorlig - Det er alvorlig at noen vet, men så blir det ikke gjort noe før noe så dramatisk som et drap skjer. Vi må skru barnevern-, helse- og justissektorene sammen, slik at dette blir fanget opp, sier Brein-Karlsen.

Statssekretæren i Justis- og beredskapsdepartementet viser til at regjeringen har en handlingsplan hvor man tar sikte på å koordinere dette.

- Vi har også en ny politireform hvor kriminalitet mot barn og vold i nære relasjoner blir løftet fram som satsninger, sier Brein-Karlsen.