Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

52 gjerningsmenn tok livet av 45 ofre i fjor

Krangler og sjalusi motivet i de fleste drapene.

BEKYMRET OVER PARTNERDRAP: - De siste årene har det vært en jevn økning i partnerdrap. Det bekymrer, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas.  Foto: Torbjørn Berg
BEKYMRET OVER PARTNERDRAP: - De siste årene har det vært en jevn økning i partnerdrap. Det bekymrer, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 45 personer ble drept i Norge i 2013 - 19 kvinner og 26 menn.

Det er en kraftig økning fra året før da det var 29 drapsofre, kom det fram da politietatene la fram sine årsstatistikker på en pressekonferanse i dag.

- Det er en stor økning, men det er farlig å legge for mye betydning i antall drap ett år. Vi må prøve å følge den underliggende utviklingen og den har vært nedadgående siden 90-tallet, sier Kripos-sjef Ketil Haugkaas.

52 gjerningsmenn Bak drapene står 52 gjerningspersoner, ifølge Kripos-tallene. Av disse er 44 menn og åtte kvinner.

Det sto flere gjerningspersoner bak enkelte drap i fjor, derfor er det registrert åtte flere gjerningspersoner enn ofre.

Drapsmannen er en norsk mann i 32 av sakene, men i seks av disse har gjerningsmannen tidligere hatt et utenlands statsborgerskap.

Utenlandske menn er registret som forøver i 12 av drapssaken.

Krangler og sjalusi Den typiske drapsmannen er arbeidsledig eller trygdet. Ofte, i 33 saker i fjor, er drapsmannen tidligere straffedømt.

Kripos har også registrert motivene eller omstendighetene bak drapene.

Det er krangler som er utløsende i hele 25 drap i fjor. Etter krangler følger sjalusi som oppgis som motivet i sju drap. Ren vinning skal være motivet bak fire drap. Hevn er drapsmotiv i tre saker. I resten av sakene er det ikke noe kjent drapsmotiv.

Bekymret over partnerdrap I internasjonal sammenheng begås det få drap i Norge, men 33 prosent av drapene i 2013 var partnerdrap, og dette er en trend som bekymrer politiet.

- Det har de siste årene vært en jevn økning i antall partnerdrap. Vi ligger her også høyere enn land vi pleier å sammenlikne oss med, som Sverige og Finland. Dette bekymrer oss, sa Ketil Haukaas, sjef Kripos da han la fram drapsstatistikken på en pressekonferanse i dag.

I år som i tidligere er kniv det mest brukte drapsvåpenet, fulgt av slag med stump gjenstand og kvelning. De siste ti årene har det vært en jevn nedgang i bruk av skytevåpen som drapsvåpen. I fjor var det kun to drap med skytevåpen.

I flertallet av drapene er drapsmannen påvirket av alkohol, narkotika eller begge deler.

Som oftest, i 76 prosent av tilfellene, kjenner offer og gjerningsmann hverandre.

• Hele statistikken over drap i Norge kan du lese her.

Hele Norges coronakart