52 Guantanamo-fanger sultestreiker

Protesterer mot umenneskelige forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 52 terrormistenkte som sitter fengslet i Guantanamo Bay på Cuba sultestreiker på tredje døgnet. De har nektet minst ni måltider.

Fangene protesterer mot at de sitter fengslet på den amerikanske marinebasen på ubestemt tid, og på grunn av umenneskelige forhold.

Vil se dagslys

Ifølge Center for Constitutional Rights (CCR) krever fangene rent vann og mat, bedre medisinsk behandling, anledning til å få se dagslys, mulighet til å holde kontakt med slektninger, større respekt for religionen sin og rettferdige rettssaker. De ønsker også en nøytral instans som kan kontrollere forholdene i fengselet.

Les mer hos CCR.

Fangene har poengtert at aksjonen er ikke-voldelig. Fangene skal være beredt til å sulte til kravene deres imøteses, eller til de dør. De skal også ha planer om å boikotte dusjing, fritid og påkledning.

Talsmenn for det amerikanske militæret sier at de streikende får medisinsk behandling og drikke, og blir innlagt på sykehus om nødvendig. De sier også i en uttalelse at de tror sultestreiken er en forbigående aksjon.

BBC melder at Røde Kors-personell kommer til Guantanamo søndag for å vurdere situasjonen.

- Tortur

Tidligere fanger har fortalt at de er blitt torturert på Guantanamo, og bare en håndfull er stilt for retten. USA er flere ganger blitt kritisert for forholdene på militærbasen, som ble åpnet i januar 2002. Amnesty International har kalt fengselet for «vår tids Gulag». Også fredsprisvinner Jimmy Carter har klaget, og krevd leiren nedlagt. Men både president George W. Bush og Donald Rumsfeld har forsvart å opprettholde den.

Disse bildene viser hva slags forhold fangene lever under.

Flere enn 200 fanger er blitt løslatt fra Guantanamo. Noen er blitt overført til fengsler i hjemlandene sine. Basen har rundt 500 innsatte som er mistenkt for å tilhøre al Qaida og Taliban.

Det er ikke første gang fanger på basen risikerer livet for å bedre forholdene de lever under. I 2003 skal 23 fanger ha forsøkt å henge seg.

STREIKER: 52 av fangene er gått til sultestreik. Dette bildet er tatt i en annen anledning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer