520 ofre for Srebrenica-massakren gravlagt

Rundt 30 000 mennesker var samlet ved minnesmerket i utenfor Srebrenica for å delta i massebegravelsen.

520 GRAVLAGT: Levningene etter 520 bosniske gutter og menn som ble drept i Srebrenica i 1995, ble gravlagt onsdag. De to som var ansvarlige for massakren, den bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic og hans general Ratko Mladic, er begge tiltalt for folkemord. Foto: Dado Ruvic / REUTERS / NTB SCANPIX
520 GRAVLAGT: Levningene etter 520 bosniske gutter og menn som ble drept i Srebrenica i 1995, ble gravlagt onsdag. De to som var ansvarlige for massakren, den bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic og hans general Ratko Mladic, er begge tiltalt for folkemord. Foto: Dado Ruvic / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Levningene etter 520 bosniske gutter og menn som ble drept i Srebrenica i 1995, ble gravlagt onsdag. Samtidig sitter to av de ansvarlige for massakren på tiltalebenken i Haag.

Om lag 30 000 mennesker var samlet ved minnesmerket i Potocari like utenfor Srebrenica onsdag for å delta i massebegravelsen av noen av de over 8 000 menneskene som ble drept i den verste massakren i Europa siden andre verdenskrig.

Etter minnetaler og bønner ble de enkle kistene drapert i grønt senket ned i gravene mens pårørende gråt og trøstet hverandre.

- Det er en smerte, en uendelig smerte, og den 11. juli hvert år er uutholdelig, sier Sevdija Halilovic, en kvinne i 50-årene som denne dagen begraver sin far.

Nye massegraver I alt 5 137 ofre er nå identifisert og gravlagt i merkede graver på det store gravstedet i Potocari. Men fortsatt graves det opp levninger fra nyåpnede, umerkede massegraver i områdene rundt Srebrenica. Arbeidet med å identifisere levningene er både vanskelig og tidkrevende, men stadig flere pårørende får vite at det er deres kjære som er funnet og som omsider blir begravet på nytt etter islamske skikker.

30 år gamle Mujo Salihvoic hadde kommet for å begrave sin far og bror. En annen bror ble gravlagt her i fjor.

- Jeg har ikke fortalt min mor at de blir gravlagt i dag. Hun er syk og tror fortsatt at de vil komme tilbake, forteller han.

- Ikke folkemord Samtidig prøver myndighetene i Serbia å tone ned omfanget av massakren. I forrige uke sa landets nye president Tomislav Nikolic at massakren var en «grov krigsforbrytelse», men ikke et folkemord.

Det fikk kraftig kritikk internasjonalt, og både USAs president Barack Obama og den britiske statsministeren David Cameron var raskt ute med å fordømme utsagnet.

MINNEMARKERING: Rundt 30 000 mennesker deltok ved minnesmerket i Potocari like utenfor Srebrenica onsdag. Foto: Srdjan Zivulovic / REUTERS / NTB SCANPIX
MINNEMARKERING: Rundt 30 000 mennesker deltok ved minnesmerket i Potocari like utenfor Srebrenica onsdag. Foto: Srdjan Zivulovic / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

De to som var ansvarlige for massakren, den bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic og hans general Ratko Mladic, er begge tiltalt for folkemord i rettssakene som nå pågår i Den internasjonale straffedomstolen for det tidligere Jugoslavia.

For lite for sent Men mange bosniere mener rettssaken kommer for sent og ikke vil være straff nok for forbrytelsene de to står bak. Mange frykter også at både 70 år gamle Mladic og 67 år gamle Karadzic kommer til å dø i fengsel før rettssakene er ferdige.

- De kommer til å trekke ut sakene i årevis. Til slutt kommer de til å dø, slik som Milosevic, sier Fatima Mujic med henvisning til Serbias tidligere president Slobodan Milosevic. Han døde på cella i Haag i 2006 før rettssaken mot han var ferdig.

(NTB)

SØRGER En bosnisk kvinne gråter over en slektnings kiste under seremonien hvor 520 mennesker ble gravlagt. I alt 5 137 ofre er nå identifisert og gravlagt i merkede graver på det store gravstedet i Potocari. Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
SØRGER En bosnisk kvinne gråter over en slektnings kiste under seremonien hvor 520 mennesker ble gravlagt. I alt 5 137 ofre er nå identifisert og gravlagt i merkede graver på det store gravstedet i Potocari. Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer