HALV MILLION PÅ FYLLA I KVELD: En spørreundersøkelse som Synovate har gjennomført for kampanjeorganisasjonen Av-og-Til viser at 522 000 nordmenn kommer til å drikke "mye eller svært mye" i løpet av julekvelden. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
HALV MILLION PÅ FYLLA I KVELD: En spørreundersøkelse som Synovate har gjennomført for kampanjeorganisasjonen Av-og-Til viser at 522 000 nordmenn kommer til å drikke "mye eller svært mye" i løpet av julekvelden. Foto: Frank Karlsen/DagbladetVis mer

522 000 nordmenn drikker for mye i kveld

- Og barna skjermes mindre for fylla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En spørreundersøkelse som Synovate har gjennomført for kampanjeorganisasjonen Av-og-Til viser at 522 000 nordmenn kommer til å drikke "mye eller svært mye" i løpet av julekvelden.

- Alkoholkonsumet i jula øker fra år til år. Samtidig har mange voksne blitt mindre opptatt av å skjerme barn fra denne drikkingen, sier lederen for hjelpetjenesten TRYGG i Blå Kors, Marit Meisinget til Dagbladet.no.

En halv million

Meisinget forteller at hun daglig får inn telefoner fra barn og voksne som opplever julefylla som problematisk.

-I hele desember har vi blitt kontaktet av barn som forteller at de gruer seg til julekvelden, sier hun.

Undersøkelsen fra  Synovate viser at over en halv millon nordmenn kommer til å drikke "mye eller svært mye" i løpet av julekvelden.

- Våre undersøkelser viser at vel en halv million voksne drikker mer enn tre alkoholenheter i samvær med barn på julaften, sier kommunikasjonssjef Frode Restad i Av-og-Til til NRK.

Tar ansvar
Meisinget i TRYGG tror mange barn påtar seg et stort ansvar for at julekvelden skal bli så vellykket som mulig.

- Flere av de som har ringt meg lurer på hva de kan gjøre for å hjelpe foreldrene sine når de drikker. På selve juleaften tror jeg mange av disse barna kun er opptatt av å overleve. De tar mye ansvar for at alt skal gå bra, sier hun.

Hjelp
Blåkors sin hjelpetjeneste, TRYGG, er bare en av flere som kan benyttes av voksne og barn og som trenger noen å snakke med i jula.
TRYGG sine telefonlinjer er åpne hver dag hele jula fra klokka 14.00 til 20.00. De samme åpningstidene gjelder for Røde Kors sin tjeneste.

TRYGG: Marit Meisinget i TRYGG bruker juleaften på å ta imot telefoner fra mennesker som opplever jula som problematisk. Hun forteller at mange av dem som ringer inn er barn, og at mange av problemene deres er alkoholrelaterte. Foto: Privat
TRYGG: Marit Meisinget i TRYGG bruker juleaften på å ta imot telefoner fra mennesker som opplever jula som problematisk. Hun forteller at mange av dem som ringer inn er barn, og at mange av problemene deres er alkoholrelaterte. Foto: Privat Vis mer

Kirkens SOS er den eneste av de mest kjente tjeneste som holder døgnåpent i jula.

- Mitt råd til barn som føler seg utrygge på juleaften er å ta kontakt med en voksenperson de kjenner, er trygg på og som kan hjelpe om nødvendig. men dersom de opplever en situasjon som farlig, skal de kontakte politiet, sier Meisinget.

ØKER: Nordmenns alkoholkonsum på juleaften øker for hvert år, sier Marit Meisinget i TRYGG i Blå Kors. 
Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX
ØKER: Nordmenns alkoholkonsum på juleaften øker for hvert år, sier Marit Meisinget i TRYGG i Blå Kors. Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX Vis mer