54 000 kroner mer på to år

Siden 1998 har lønningene for adjunkter steget fra 192 000 til 246 000 kroner i året. Lønnsforhandlingene mellom staten og lærerorganisasjonene endte i går med en lønnsøkning på 27500 kroner i gjennomsnitt. Nå er det kommunenes tur til å gi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et historisk oppgjør, sa lærerlagsleder Helga Hjetland og Lærerforbundets leder, Anders Folkestad, da avtalen ble klar i går. Lønnsøkningen for lærere og lektorer er på mellom 23000 og 35000 etter dette oppgjøret.

Alle fikk mer

Denne gangen fikk også de trofaste sliterne som har jobbet i skolen i årevis et skikkelig lønnsløft. Men det er de nyutdannede som har fått mest fra og med lønnsoppgjøret i 1998. Da hevet daværende utdanningsminister Jon Lilletun begynnerlønna for adjunkter med 18000 kroner. I dag er begynnerlønna for disse lærerne, som har fire års utdannelse, 54000 kroner høyere.

Likevel synes ikke Hjetland at dette er tilstrekkelig dersom det skal bli attraktivt for nye lærere å søke seg til Oslo eller andre storbyer med høye bokostnader.

- Etter fire års utdannelse har de 200000 i studielån. Da holder ikke dette. Derfor sier vi det bare er en start. Skal Oslo, som har stor økning i elevtallet og høye bokostnader, få nok kvalifiserte lærere, bør de ta skjeen i egen hånd og gi lærerne et skikkelig lokalt tillegg.

Utfordres

Utdanningsminister Trond Giske regner med at lærerlønningene vil øke med 30000 i gjennomsnitt etter at forhandlingene mellom lærerorganisasjonene og de enkelte kommuner og fylker er overstått.

Staten vil dekke de reelle kostnadene kommunene får etter at lærerne i går fikk to ekstra lønnstrinn for å innføre en mer fleksibel arbeidstid. Dersom denne fleksibiliteten fører til at skolene sparer penger på vikarlønninger og overtid, kan det bety ytterligere lønnsvekst for lærerne de tre neste åra.

Regjeringen har allerede varslet at den vil styrke kommuneøkonomien som følge av den store økningen i utgifter som årets lønnsoppgjør medfører.