DREPT: Nasjonalarkivet i USA har etter loven frist fram til 26. oktober med å frigi de gjenværende dokumentene som handler om drapet på Kennedy i Dallas 22. november 1963. Drapet har gitt næring til en rekke konspirasjonsteorier gjennom årene, og det er nå knyttet spenning til om dokumentene kan gi noen nye svar. Foto: Jim Altgens / AP / NTB Scanpix
DREPT: Nasjonalarkivet i USA har etter loven frist fram til 26. oktober med å frigi de gjenværende dokumentene som handler om drapet på Kennedy i Dallas 22. november 1963. Drapet har gitt næring til en rekke konspirasjonsteorier gjennom årene, og det er nå knyttet spenning til om dokumentene kan gi noen nye svar. Foto: Jim Altgens / AP / NTB ScanpixVis mer

Drapet på John F. Kennedy

54 år med konspirasjons­teorier. Nå vil Trump frigi tusenvis av hemmelige dokumenter

Drapet på JFK ga opphav til en av verdens største og mest omdiskuterte konspirasjonsteorier. Nå vil Trump frigi titusentalls hemmelige dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): John F. Kennedy ble skutt i Dallas 22. november 1963, og den offisielle konklusjonen fra amerikanske myndigheters side har hele tiden vært at Lee Harvey Oswald var drapsmannen.

Konspirasjonsteoriene har likevel florert, og mange har hevdet at det må ha vært mer enn én skytter.

Lee Harvey Oswald ble selv drept av nattklubbeier Jack Ruby 24. november 1963, to dager etter at Kennedy ble myrdet, og måtte følgelig aldri svare for drapet i noen rettssal.

- Som president vil jeg tillate offentliggjøring av de lenge blokkerte og hemmeligstemplede JFK-dokumentene, tvitret Trump lørdag morgen lokal tid.

Han legger imidlertid inn et forbehold om at det kan komme ytterligere informasjon som gjør at dette må revurderes.

Fristen går ut

Nasjonalarkivet i USA har etter loven frist fram til 26. oktober med å frigi de gjenværende dokumentene som handler om drapet på John F. Kennedy i Dallas i 1963. Flesteparten av disse dokumentene kommer fra FBI og CIA, og datoen som ble satt for 25 år siden var 26. oktober 2017.

I årene som har gått siden har USAs nasjonalarkiver frigitt flesteparten av disse dokumentene, en del i sin helhet - og en del der viktig informasjon er utelatt fra offentlighetens syn.

Det gjenstår likevel fortsatt en pakke med titusenvis av sider. Og det er bare en person, USAs president Donald Trump, som har makt til å bestemme at dokumentene skal forbli hemmelige. Lørdag morgen kom han derimot med et tydelig tegn på at det ikke vil skje.

I sin Twitter-melding virker Trump tydelig på at han har planer om å frigjøre alle de resterende dokumentene, man han tok også forbehold og hintet tilsynelatende til at han kan ombestemme seg dersom andre regjeringsorganer kommer med gode argumenter for å ikke frigjøre dokumentene.

Skal ha advart Trump

DRAMATISK: Lee Harvey Oswald ble utpekt som gjerningsmannen bak drapet på president John F. Kennedy 22. november 1963. På vei fra fengselet til retten to dager etter attentatet ble han selv skutt og drept av Jack Ruby. Video: ABC Vis mer Vis mer Vis mer

Trump var heller ikke tydelig på om han vil publisere alle dokumentene i sin helhet, eller om noen av dem vil være sensurerte.

Verken CIA eller FBI, som gjennom årene har utarbeidet mesteparten av dokumentene, vil røpe om de har bedt presidenten om fortsatt å holde papirene hemmelig, skriver NTB.

The Washington Post siterte imidlertid et ikke navngitt medlem av USAs nasjonale sikkerhetsråd tidligere denne uka. Vedkommende fortalte at myndighetene hadde oppfordret presidenten til ikke å frigjøre alle dokumentene.

Men Trumps langvarige venn, Roger Stone, fortalte USAs mest kjente konspirasjonsteoretiker Alex Jones at han hadde oppfordret Trump til å publisere alt.

Jones er omtalt som «USAs mest profilerte konspirasjonsteoretiker», og han har blant annet uttalt at han mener at terrorangrepet 11. september 2001 var en innsidejobb gjennomført av amerikanske myndigheter.

Jones er også grunnleggeren av nettstedet, radio- og TV-programmet InfoWars, som er kjent for å dele konspirasjonsteorier. Han er en kjent Trump-støttespiller, som blant annet truet med å saksøke Facebook da Mark Zuckerberg kunngjorde at de skulle gå til krig mot falske nyheter.

- Er også i all hemmelighet Elvis

Under valgkampen i fjor ga Trump selv konspirasjonsteoretikere en hjelpende hånd, da han antydet at Rafael Cruz, faren til hans argeste republikanske konkurrent Ted, var tilknyttet mannen som drepte president John F. Kennedy i 1963.

- Faren hans var sammen med Lee Harvey Oswald i forkant av at Oswald ble ... du vet, skutt. Jeg mener, hele greia er idiotisk, sa presidentkandidaten i et intervju med Fox News, og la til:

- Jeg mener, hva gjorde han? Hva gjorde han sammen med Lee Harvey Oswald kort tid før skytingen? Det er forferdelig.

Cruz-kampanjen var raskt ute med å avfeie historien som en «søplete tabloidhistorie», og Ted Cruz slo selv hardt tilbake i en kommentar der han omtalte Trump som en «patologisk løgner», «en narcissist», og en mann som har sex med gifte kvinner og skryter av det.

- Jeg burde vel bare innrømme det: Ja, faren min drepte J.F.K. Han er også i all hemmelighet Elvis, og Jimmy Hoffa ligger begravet i hagen hans, sa han, ifølge New York Times, før han i en mer alvorlig tone ba folk tenke nøye over hvem de stemmer fram som presidentkandidat:

- Donald Trump har hatt sex med en rekke gifte kvinner, og han skryter av det. Jeg ber alle om å tenke på våre tenåringer og barn. Vil dere ha en president som snakker om hvor fantastisk det er å være utro? Hvor stolt han er av dette? En president som beskriver sine kjønnsykdommer som sitt personlige Vietnam?