54 flyktninger kvalt til døde i kjølecontainer

- Vi prøvde å rope om hjelp, sier en av de overlevende burmesiske flyktningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et grusomt syn møtte thailandsk politi i Phuket i dag.

Likene av 54 burmesiske flyktninger ble funnet i en kjølecontainer ment å frakte sjømat.

De 37 omkomne kvinnene og 17 mennene ble kvalt til døde på grunn av oksygenmangelen i containeren, har noen av de 47 overlevende fortalt.

Politiet leter nå etter sjåføren som stakk av, da han oppdaget likene, skriver den thailandske avisa The Nation.

Prøvde å si ifra til sjåføren

- Jeg trodde vi alle skulle dø, forteller Saw Win til nyhetsbyrået AP.

Den 30 år gamle kvinnen er en av de overlevende som har forklart seg for politiet om hva som skjedde, da de burmesiske flyktningene ble smuglet til det thailandske feriestedet Phuket.

- Jeg trodde jeg skulle dø. Hadde lastebilen fortsatt å kjøre i 30 minutter til, hadde jeg helt sikkert dødd, sier Win.

54 flyktninger kvalt til døde i kjølecontainer

Hun forteller at etter den første halvtimen av kjøreturen begynte hun og de andre å hamre i containerveggene og rope om hjelp på grunn av oksygenmangelen.

Sjåføren satte på aircondition-anlegget en kort stund. En halvtime senere forsøkte noen å ringe sjåføren, men da var telefonen hans slått av.

De burmesiske flyktningene fortsatte å slå i veggene og rope helt til sjåføren stanset lastebilen en time senere. Da han åpnet døra og fikk se likene la han på sprang, forteller de overlevende.

Til Thailand for å jobbe

- Da politiet kom til stedet, fant de at 54 av arbeiderne allerede var døde i den fullpakkede containeren, sier talsmann for politiet, Kraithong Chanthongbai, til nyhetsbyrået AP.

Thailandsk fjernsyn viser i dag bilder av politiet som bærer likene ut av containeren. De døde arbeiderne, flesteparten av dem kvinner, var ikke iført stort mer enn t-skjorte, shorts og sandaler.

Politiet sier de ikke med sikkerhet kan si hva slags arbeid burmeserne kom for, men det er svært vanlig at de tar jobber på byggeprosjekter, i fiskeindustrien eller som hushjelper.

Det var en lokal innbygger som fant lastebilen og varslet politiet.

GRUSOMT SYN: Da thailandsk politi kom til stedet var 54 av de burmesiske flyktningene allerede døde. Bildet er sterkt beskåret på grunn av det sterke innholdet. Foto: AP Photo/The Daily News/SCANPIX
GRUSOMT SYN: Da thailandsk politi kom til stedet var 54 av de burmesiske flyktningene allerede døde. Bildet er sterkt beskåret på grunn av det sterke innholdet. Foto: AP Photo/The Daily News/SCANPIX Vis mer

De burmesiske flyktningene kom fra Ranong-provinsen 460 kilometer sør for Bangkok, og er et viktig handelsknutepunkt mellom Burma og Thailand.

Ifølge en rapport fra Amnesty International i 2005 tar fattige burmesere jobber, som thaier anser for å være for skitne, farlige eller nedverdigende.

- De blir gjennomgående dårligere betalt enn det som er minstestandard for thaiene, de har lange arbeidsdager og risikerer arrestasjon og utkastelse, skrev Amnesty i sin rapport.

LETER ETTER SJÅFØREN: Thailandsk politi jakter nå på sjåføren av lastebilen, som stakk av. Bildet er sterkt beskåret på grunn av det sterke innholdet.