54 prosents ja til EU-medlemsskap

Vinden har igjen snudd i spørsmålet om norsk EU-medlemsskap. 54 prosent ville ha stemt ja ved en eventuell folkeavstemning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I målingen, foretatt av Opinion for Aftenposten, sier hver fjerde nei-velger at en eventuell islandsk søknad om EU-medlemsskap kan gjøre det mer aktuelt for også Norge å søke.

54 prosent av nordmennene ville sagt ja til en EU-søknad ved en eventuell folkeavstemning nå. Dette er et større ja-flertall enn nei-siden hadde både i 1972 og 1994.

44 prosent av de spurte mener at en EU-søknad fra Island vil gjøre det mer aktuelt for en norsk søknad. Blant ja-tilhengerne er 66 prosent av en slik oppfatning, mens 23 prosent av nei-tilhengerne sier at en islandsk søknad også gjør norsk EU-medlemskap mer aktuelt.

Blant parti-velgerne er det Høyre som har størst andel ja-folk - hele 80 prosent. Det er også klart ja-flertall blant Venstres, Arbeiderpartiets og Fremskrittspartiets velgere.

Kristelig folkeparti, Sosialistisk venstreparti, Rød valgallianse og Senterpartiets velgere har et nei-flertall, skriver Aftenposten.